Κρουαζιερόπλοια κάνουν αναστροφή και επιστρέφουν στο λιμάνι αναχώρησης τους, στη μέση του ταξιδιού. Επιβάτες τίθενται σε καραντίνα σε ειδικές καμπίνες μέσα στο πλοίο. Οργανωμένα ταξίδια ακυρώνονται εκτάκτως, ακόμη και καταμεσής του ωκεανού. Πληρώματα προσπαθούν να ικανοποιήσουν δυσαρεστημένους πελάτες. Όλα αυτά μπορεί να μας θυμίζουν περασμένα…μεγαλεία, ωστόσο η μετάλλαξη Όμικρον, επανέφερε τις προκλήσεις στους απανταχού ταξιδιώτες.

    Όταν η πανδημία μας συστήθηκε για πρώτη φορά, τα ταξίδια με κρουαζιέρα, έγιναν συνώνυμα με τον κορονοϊό, αφού ο ιός εμφανιζόταν εν πλώ και μόλυνε επιβάτες και πλήρωμα. Η βιομηχανία κατέβασε ρολά για μήνες και ενώ κάποια ακτοπλοϊκά ταξίδια προς Ευρώπη επανέφεραν το πρόγραμμα τους το 2020, τα αμερικανικά κρουαζιερόπλοια, ακύρωσαν τα δρομολόγια τους για άλλον έναν χρόνο.

    Μαλδίβες: 7 νέα resort που είναι σαν επίγειοι παράδεισοι

    Όταν εν τέλει οι κρουαζιέρες επανήλθαν στη ζωή μας, ήρθαν με συνοδεία αυστηρών κανονισμών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την μετάδοση εντός των πλοίων τους. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα διαγνωστικά τεστ, οι εμβολιασμοί και οι αυξημένες νοσηλείες, ανάγκασαν την εταιρεία Martyn Griffiths, του Cruise Lines International Association (CLIA), να δηλώσουν στο CNN Travel , τον Ιούνιο 2021, πως οι κρουαζιέρες αποτελούν έναν από τους πιο ασφαλείς τρόπους διακοπών αυτή την περίοδο.

    Έξι μήνες μετά, η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο αβέβαιη.

    Πρόσφατα, η Bari Golin-Blaugrund, εκπρόσωπος του CLIA, δήλωσε στο CNN Travel, πως «δεν τίθεται αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στον τουριστικό και ταξιδιωτικό τομέα».

    Συνέχισε δε, λέγοντας πως οι ακτογραμμές κρουαζιερόπλοιων παραμένουν βέβαιες για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τα οποία επιτυγχάνουν τον αποκλεισμό πιθανής μετάδοσης.

    Παρόλα αυτά, οποιοσδήποτε ταξιδιώτης επιλέξει την κρουαζιέρα ως μέσο διακοπών, θα πρέπει να λάβει υπόψη του το ρίσκο και την αβεβαιότητα της κατάστασης πριν επιβιβαστεί. Η επικρατούσα κατάσταση λόγω της Όμικρον, έχει προκαλέσει την ακύρωση πολλών ταξιδιών, αρκετές φορές ακόμα και στα μέσα της διαδρομής.

    Άλλα κρουαζιερόπλοια πάλι, στα οποία υπήρξαν νοσούντες, προκειμένου να μην ακυρώσουν το ταξίδι τους, διέθεσαν ειδικές καμπίνες για τους επιβάτες που νοσούν και συνέχισαν το ταξίδι τους…χωρίς προορισμό και χωρίς να διακόψουν τις διάφορες εκδηλώσεις και παροχές προς τους υπόλοιπους επιβάτες.