Πίνακας Περιεχομένων
    1. Έρευνα για την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά στην Ουκρανία

    Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα. Δεν επιβεβαίωσε αν όντως είχαν χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή του ομιλία με βίντεο, ωστόσο αναφέρθηκε σε μια πιθανή επίθεση στην Μαριούπολη. «Σήμερα, οι κατακτητές εξέδωσαν μια νέα δήλωση, η οποία μαρτυρεί την προετοιμασία τους για ένα νέο στάδιο τρόμου κατά της Ουκρανίας και των συμμάχων μας», είπε.

    «Ένα από τα φερέφωνα των κατακτητών δήλωσε ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα εναντίον της Μαριούπολης. Το λαμβάνουμε όσο πιο σοβαρά μπορούμε». Στην συνέχεια ζήτησε να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα, που να περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

    «Είναι καιρός να γίνει αυτό το πακέτο τέτοιο έτσι ώστε να μην ακούμε καν για όπλα μαζικής καταστροφής από τη ρωσική πλευρά. Είναι απαραίτητο ένα εμπάργκο πετρελαίου εναντίον της Ρωσίας. Το όποιο νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που δεν επηρεάζει το πετρέλαιο θα γίνει δεκτό στη Μόσχα με ένα χαμόγελο», ανέφερε.

    Οι δηλώσεις βασίζονται στους ισχυρισμού των ουκρανικών αρχών, ότι η Ρωσία έριξε ένα drone που μετέφερε τοξική ουσία στη νοτιοανατολική πόλη της Μαριούπολης.  Η Ivanna Klympush, Ουκρανή βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε, είπε ότι η άγνωστη ουσία ήταν κατά πάσα πιθανότητα χημικά όπλα. Οι αναφορές, ωστόσο, είναι μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες.

    Έρευνα για την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά στην Ουκρανία

    Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Liz Truss, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για την επαλήθευση των λεπτομερειών της υποτιθέμενης επίθεσης.

    «Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε μια σκληρή κλιμάκωση σε αυτή τη σύγκρουση και θα ζητήσουμε από τον Putin και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, John Kirby, πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτήν τη στιγμή τους ισχυρισμούς».

    Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει αναφορά στον τραγικό απολογισμό των θυμάτων, επισημαίνοντας ότι πάνω από 10.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο Vadym Boychenko είπε σε συνέντευξή του στο Associated Press ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 20.000, καθώς «η εξαθλίωση και η κούραση αφήνει πτώματα στους δρόμους».

    Ανέφερε ότι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν κινητά κρεματόρια στη Μαριούπολη, για την αποτέφρωση των θυμάτων. «Κινητά κρεματόρια έφτασαν σε μορφή φορτηγών. Το ανοίγεις και υπάρχει ένας σωλήνας μέσα και αυτές οι σοροί αποτεφρώνονται», είπε. Οι Ρώσοι υποστηρίζει ότι μεταφέρουν πτώματα σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, όπου υπάρχουν αποθήκες και ψυγεία.

    Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανόν θα προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο της Μαριούπολης, πριν περάσουν στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως υποστηρίζουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι η Μόσχα στρατολογεί νέες δυνάμεις και προσπαθεί να ανασυνταχθεί, προτού εξαπολύσει μια νέα επίθεση στα ανατολικά.

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Απελπισία στη Σαγκάη: Οι κάτοικοι ουρλιάζουν στα διαμερίσματά οργισμένοι για το σκληρό lockdown

    Ουκρανία: Για «νέο κύμα πολέμου» κάνει λόγο ο Zelensky – Πού στοχεύει η Ρωσία

    Marina Ovsyannikova: Aνταποκρίτρια της γερμανικής Die Welt η Ρωσίδα δημοσιογράφος που είχε σηκώσει το πλακάτ για τον πόλεμο