Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η Ρωσία θέλει να στοχοποιήσει το τάγμα Αζόφ
    2. Έφτασαν στο Ζαπορίζιε οι Έλληνες της Μαριούπολης

    Το πρωί της Τετάρτης, ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνσης των Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη, καθώς και των δημοσιογράφων που βρέθηκαν εκεί προκειμένου να καλύψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νωρίτερα, ωστόσο, κυκλοφόρησε η είδηση – μέσω Telegram- πως η Ρωσία ετοίμαζε επίθεση στο ελληνικό κομβόι 66 αυτοκινήτων.

    Η πληροφορία αυτή τελικά επιβεβαιώθηκε, με τον Σωτήρη Δανέζη να κάνει πραγματικά μια συγκλονιστική περιγραφή στην κάμερα του OPEN και να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα του πόσο δύσκολα και ανεξέλεγκτα είναι τα πράγματα εκεί.

    «Όποιος δεν έχει κάνει αυτό το δρομολόγιο, δεν μπορεί να καταλάβει τι περνούν οι πρόσφυγες για να σώσουν τη ζωή τους» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας δημοσιογράφος. «Πέντε χιλιόμετρα μετά την έξοδο από τη Μαριούπολη, πέσαμε μπροστά σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων μάχης, 44 τεθωρακισμένων και άλλων οχημάτων, που έκλειναν ένα σταυροδρόμι. Σταματήσαμε μπροστά στα άρματα μάχης και γύρισαν τα κανόνια τους, τα πυροβόλα τους και σημάδευαν τα αυτοκίνητα. Οι Ρώσοι στρατιώτες νομίζω πως αιφνιδιάστηκαν που είδαν μπροστά τους ένα τέτοιο κονβόι. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της διπλωματικής αποστολής που κράτησαν περίπου είκοσι λεπτά. Όλη αυτήν την ώρα, οι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα τους. Κάποιες στιγμές πιστέψαμε πως κάτι κακό θα συνέβαινε γιατί τους είδαμε να ακροβολίζονται ξαφνικά σαν να είδαν κάποιο περίεργο κίνδυνο μπροστά τους, και να σημαδεύουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη» και προσθέτει:

    «Αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε άλλη διαδρομή, μπαίνοντας σε χωματόδρομο. Η κατάσταση έγινε χειρότερη. Μετά από πεντακόσια μέτρα στο χωματόδρομο τα πρώτα αυτοκίνητα δέχτηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε στροφή 180 μοιρών και να φύγουμε από εκεί τρέχοντας με δύο αυτοκίνητα με σκασμένα λάστιχα».

    Στη συνέχεια μπήκαν σε τρίτο δρόμο που οδηγούσε ανατολικά, ο οποίος εξίσου είχε βομβαρδιστεί. Μέχρι να βρουν οδό διαφυγής, έχασαν μισή με μία ώρα, για να καταλήξουν σε ένα δρομολόγιο μη προγραμματισμένο.

    Η Ρωσία θέλει να στοχοποιήσει το τάγμα Αζόφ

    Το τάγμα Αζόφ αποτελείται από ακροδεξιά στοιχεία και είναι ο λόγος που ο Putin κάνει λόγο για νεοναζιστικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την Ουκρανία. Μαζί με το Social National Assembly (SNA) έχουν διασπείρει σε αυτά τα χρόνια την ξενοφοβία και ναζιστικά ιδέωδη, όχι όμως σε βαθμό που να δικαιολογεί το επιχείρημα για μια ναζιστική Ουκρανία, η οποία κυβερνάται από έναν Εβραίο και έχει σε τόσα σημεία της πρωτεύουσας μνημεία ολοκαυτώματος, όπως αυτό στο Babyn Yar που βομβαρδίστηκε χθες.

    Το τάγμα Αζόφ ξεκίνησε από τον Andriy Biletsky, έναν εθνικιστή που υπηρέτησε στο Patriot of Ukraine και το SNA. Το 2010 αποφάσισε ότι η άρια φυλή πρέπει να οδηγήσει τον κόσμο στην «τελική σταυροφορία κατά των Εβραίων και των υπόλοιπων κατώτερων φυλών». Το 2014 ο Biletsky εξελέγη ως βουλευτής και αποχώρησε από το τάγμα, όμως το 2019 που δεν εξελέγη ξανά, επέστρεψε για να γίνει ο Λευκός Ηγέτης (Bely Vozd) όπως τον αποκαλούν σστο τάγμα. Από το 2016 είχε αρχίσει να φέρνει στο τάγμα βετεράνους πολέμου.

    Ο Andriy Diachenko, εκπρόσωπος του τάγματος το 2015, είχε δηλώσει πως μόνο το 20% αποτελείτο από Ναζιστές και σε αυτά τα χρόνια έχουν απαρνηθεί αρκετές φορές ότι θαυμάζουν τη ναζιστική ιδεολογία, έχουν όμως σβάστικα και το SS στις στολές  και τα σώματα τους. Ακομα και για τη σβάστικα υποστηρίζουν πως πρόκειται απλώς για μια μείξη των γραμμάτων Ν και Ι, δηλαδή National Idea.

    Το 2018 το τάγμα Αζόφ ξεκίνησε πογκρόμ κατά των κοινοτήτων αθίγγανων στο Κίεβο και κατά της LGBTQ κοινότητας.

    Πρόκειται για έναν στρατιωτικό σχηματισμό με πολιτική προέκταση που μέχρι το 2014 δεν είχε αναγνωριστεί από την ουκρανική δημοκρατία. Μέχρι τότε μάλιστα το χρηματοδοτούσαν ολιγάρχες από το Ντόνμπας, την περιοχή που είχε δηλώσει υποταγή στη Ρωσία.

    Ουκρανία: Και που θα κερδίσει τον πόλεμο ο Putin, τον έχει ήδη χάσει

    Έφτασαν στο Ζαπορίζιε οι Έλληνες της Μαριούπολης

    Μια επίθεση στο κονβόι από τη Μαριούπολη, θα δώσει την ευκαιρία στη Ρωσία να αναπτύξει το αφήγημα της για Ναζί που έχουν καταλάβει την Ουκρανία και επιτίθενται σε αμάχους, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να γυρίσει το χαρτί. Προφανώς και δε θα συναντήσει κανείς καμία λογική σε αυτό το σκεπτικό.

    Τα κανάλια του Telegram που μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες πάντως, κρίνονται ως πολύ αξιόπιστα.

    Όσον αφορά στην πομπή, της οποίας ηγείται ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, αποτελείται από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα. Η μετακίνηση γίνεται με ίδια μέσα, κάτι που καθιστά δύσκολη την ταχύτητα, γιατί στόχος είναι να βρίσκονται συνέχεια όλοι μαζί και να μη μείνει κανείς πίσω. Στις 18:30, το κονβόι είχε φτάσει στη Ζαπορίζιε με ασφάλεια.

    Από τη Ζαπορίζιε θα μεταφερθούν στη Μολδαβία, όπου τους περιμένει ελληνική αποστολή για να γίνει στη συνέχεια η μεταφορά τους στην πρεσβεία στο Βουκουρέστι κι από κει στην Ελλάδα.

    * Με πληροφορίες από aljazeera.com