Διστακτικό το Βερολίνο να «καλωσορίσει» την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου της, Volodymyr Zelensky. 

    Συγκεκριμένα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο Olaf Scholz, έχει καταστήσει σαφές πως δεν πιστεύει ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία στην περίπτωση της Ουκρανίας. Παρά το γεγονός ότι άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. υποστηρίζουν ένθερμα το αίτημα του Κιέβου, το Βερολίνο επιμένει στους ενδοιασμούς του.

    «Δεν μπορεί να υπάρξει σύντομος δρόμος για την Ουκρανία όσον αφορά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει ο Scholz. «Δεν θα ήταν δίκαιο προς τις άλλες χώρες, ειδικά αυτές των Βαλκανίων που διαπραγματεύονται την ένταξή τους εδώ και πολλά χρόνια».

    Ο Zelensky όμως «δεν παραδίδει τα όπλα» και συνεχίζει την εκστρατεία του να πείσει τους Ευρωπαίους να εντάξουν την πολύπαθη Ουκρανία στην Ε.Ε. Έτσι, έστειλε στην Γερμανία σε ρόλο ειδικού απεσταλμένου τον υπουργό Επικοινωνιών και Ανάπτυξης των Περιφερειών Oleksiy Chernikov για να πιέσει τη γερμανική κυβέρνηση.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αγκαλιάσει την Ουκρανία», είπε ο κ. Chernikov στους εταίρους κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θεωρεί πως η χώρα του πρέπει να έχει ευνοϊκή μεταχείριση λόγω πολέμου αλλά να σκεφτούν το αίτημα της χώρας όπως και να έχει.

    «Δεν περιμένουμε ένταξη από την πίσω πόρτα, ούτε περιμένουμε εσπευσμένη διαδικασία για την Ουκρανία», προσθέτει. Ακόμη, σημειώνει ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για καμία άλλη μορφή σύνδεσης με την ΕΕ πέρα από την πλήρη ένταξη. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσθεση της Ουκρανίας στα μέλη της Ε.Ε. προτάθηκε αρχικά από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.

    Το Κίεβο ευελπιστεί ότι οι 27 χώρες-μέλη θα χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Kalush Orchestra: Πούλησαν το τρόπαιο της Eurovision για να αγοράσουν drones για την Ουκρανία | Nitro.gr

    Ουκρανία: Περίπου 100 Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν κάθε μέρα – Οι ρωσικές απώλειες ξεπερνούν αυτές του σοβιετικού πόλεμου στο Αφγανιστάν | Nitro.gr

    Ουκρανία: Δικάζεται ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης για εγκλήματα πολέμου – Σκότωσε άμαχο πολίτη | Nitro.gr