Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ρωσικά άρματα μάχης κινούνται ήδη προς το Ντόνετσκ
    2. Φόβοι για μεγαλύτερη σύρραξη – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
    3. «Η εισβολή στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει»
    4. Οικονομικές κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο
    5. Volodymyr Zelenskyy: Τώρα θα δούμε ποιος είναι αληθινός φίλος μας
    6. Θυμός και φόβος σε όλη την Ουκρανία

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, από χθες το βράδυ, μετά την απόφαση του Vladimir Putin να αναγνωρίσει ως αυτόνομες περιοχές το Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που κατέχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία.

    «Το βρίσκω αναγκαίο να πάρω μια απόφαση που έπρεπε να είχα πάρει νωρίτερα, να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας», τόνισε ο Putin στο διάγγελμά του και συμπλήρωσε πως θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση αυτή, και κατήγγειλε πως τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε γενοκτονία.

    Κι όλα αυτά, μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για Σύνοδο Κορυφής, όπου άφηνε ανοιχτό ένα παράθυρο ελπίδας για μια ειρηνική λύση. Βέβαια, η Μόσχα έσπευσε να το χαρακτηρίσει πρόωρο, και να αναφέρει πως το πιο πιθανό σενάριο είναι οι δύο ηγέτες να μιλήσουν στο τηλέφωνο, ωστόσο σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, οποιαδήποτε συζήτηση και με οποιοδήποτε μέσο, φέρνει καθυστέρηση σε μια εισβολή.

    Ωστόσο, ο Vladimir Putin που ξέρει καλά το παιχνίδι του αιφνιδιασμού, μετά το διάγγελμά του στον λαό της Ρωσίας -ρίχνοντας ευθείες βολές προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ- , διέταξε άμεση «ειρηνευτική στρατιωτική επιχείρηση» στις προαναφερθείσες περιοχές. Κι όμως, «βάφτισε» την εν λόγω επιχείρηση ειρηνευτική, φέρνοντας φυσικά αντιδράσεις στη Δύση, η οποία είχε ανακτήσει τις ελπίδες της για μια διαπραγμάτευση.

    Ρωσικά άρματα μάχης κινούνται ήδη προς το Ντόνετσκ

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνή ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε έντονη κινητικότητα στην Ουκρανία. Ανταποκριτής πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως είδε ίλες στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από του Ντόνετσκ, ενώ βίντεο του Guardian που κυκλοφόρησε στην Ουκρανία και φέρεται να δείχνει στρατιωτικά οχήματα να κινούνται κατά μήκος δρόμου στην περιοχή.

    Πάντως, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί εάν τα εν λόγω στρατεύματα ανήκαν στον τακτικό ρωσικό στρατό ή στις φιλορωσικές αυτονομιστικές μονάδες.

    Φόβοι για μεγαλύτερη σύρραξη – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

    Αμέσως μετά την κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων, συγκλήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από αίτημα κρατών-μελών της Δύσης. Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

    O OHE εξέφρασε τους φόβους για μια μεγαλύτερη σύρραξη, χαρακτηρίζοντας τις επόμενες ώρες κρίσιμες. Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, Rosemary DiCarlo, εξέφρασε τη λύπη του Οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία».

    «Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

    Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η DiCarlo.

    «Η εισβολή στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει»

    Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου  Sajid Javid δήλωσε ότι είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να επιτεθεί στην κυριαρχία της Ουκρανίας και πιστεύει η εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει, αναφέρει το Reuters. «Ξυπνάμε σε μια πολύ σκοτεινή μέρα στην Ευρώπη και είναι σαφές, από όσα έχουμε ήδη δει, ότι ο Πρόεδρος Putin, αποφάσισε να επιτεθεί στην κυριαρχία της Ουκρανίας και στην εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Οικονομικές κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο

    Ο εκνευρισμός πλέον είναι διάχυτος, μετά την αιφνίδια κίνηση του Putin. O Boris Johnson, είπε πως σήμερα θα αποκαλυφθεί το «πρώτο μπαράζ οικονομικών κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της Ρωσίας», ενώ προειδοποίησε πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι αποφασισμένος για μια «πλήρης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία».

    Οι εν λόγω κυρώσεις θα στοχεύουν όλη τη Ρωσία, με σκοπό να την «χτυπήσει» όσο πιο σκληρά μπορεί. «Φοβάμαι ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Putin είναι όντως αποφασισμένος να εισβάλει πλήρως στην Ουκρανία και να υποτάξει μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα και νομίζω, ας είμαστε απολύτως σαφείς, αυτό θα είναι απολύτως καταστροφικό για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Johnson.

    Volodymyr Zelenskyy: Τώρα θα δούμε ποιος είναι αληθινός φίλος μας

    Σε διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό, αυτές τις ώρες που τα πράγματα είναι κρίσιμα, ο Volodymyr Zelenskyy, έκανε λόγο για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρες, κατηγόρησε τη Ρωσία πως κατέστρεψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες και απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις και τόνισε πως η Ουκρανία εξακολουθεί να θέλει ειρήνη στη διπλωματία.

    «Η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», τόνισε ο Zelenskyy και πρόσθεσε πως οι Ουκρανοί βρίσκονται στα εδάφη τους, δεν φοβούνται τίποτα και κανέναν και δεν θα εκχωρήσουν ούτε σπιθαμή γης της χώρας σε κανέναν.

    «Είμαστε στη γη μας, δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν, δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν και δεν θα χαρίσουμε τίποτα σε κανέναν. Και είμαστε βέβαιοι για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφέρθηκε επίσης και στους δυτικούς συμμάχους και συμπλήρωσε πως περιμένει ξεκάθαρη υποστήριξη απέναντι στη Ρωσία. «Αναμένουμε από τους εταίρους μας βήματα ξεκάθαρης και αποτελεσματικής υποστήριξης», τόνισε στο διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς. «Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τώρα ποιος είναι αληθινός φίλος μας».

    Θυμός και φόβος σε όλη την Ουκρανία

    Η ατμόσφαιρα στο Κίεβο έχει αρκετές δόσεις οργής και φόβου, όπως περιγράφει ο Andrew Simmons για λογαριασμό του Al Jazeera. «Αν κοιτάξετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παντού υπάρχει αντίδραση από νέους και ηλικιωμένους που αμφισβητούν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον», είπε και πρόσθεσε:

    «Υπάρχει μια πραγματική ανησυχία και μια αυξανόμενη αμφιβολία για τη διπλωματία… όλες οι συζητήσεις κατέληξαν σε αντίδραση και αυτή ήταν η επέμβαση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος».

    Με πληροφορίες από Guardian