Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η Ουκρανία ανησυχεί για τους πυραύλους της Ρωσίας

    Η Ουκρανία προειδοποιεί ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για μια πιθανή επίθεση, φοβούμενη ότι η Μόσχα έχει ήδη οργανώσει την εισβολή στη χώρα. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία έχει πλέον περισσότερους από 127.000 στρατιώτες στην περιοχή.

    Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει στρατεύματα από τις κεντρικές και ανατολικές της περιοχές στα δυτικά της σύνορα «σε μόνιμη βάση». «Η πλήρης δύναμη της ομάδας ξηράς RF AF (Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας) είναι πάνω από 106.000 άτομα προσωπικό. Μαζί με την ομάδα της θάλασσας και του αέρα, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πάνω από 127.000 στρατιώτες» αναφέρει στο CNN. Η Ρωσία προσπαθεί να διασπάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την Ουκρανία, όπως υποστηρίζουν.

    Οι ενέργειες της Ρωσίας «στοχεύουν επίσης στον περιορισμό των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται στην ίδια εκτίμηση, ενώ θέλουν «να διασφαλίσουν ότι έχουν ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Η αξιολόγηση έρχεται μετά από διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης, που όμως απέτυχαν.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Wendy Sherman, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα σκόπευε να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες ως πρόσχημα για να ισχυριστεί ότι η διπλωματία δεν λειτούργησε.

    Φαίνεται ότι η Ρωσία βοηθά περισσότερους από 35.000 αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία και περίπου 3.000 δικούς της στρατιωτικούς που εδρεύουν σε εδάφη των ανταρτών. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης πρόσθετες μονάδες ραδιοφώνου και δορυφόροι αναπτύσσονται κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ενώ οι πτήσεις κατά μήκος των συνόρων έχουν τριπλασιαστεί από πέρυσι.

    Η Ουκρανία ανησυχεί για τους πυραύλους της Ρωσίας

    Ο ουκρανικός στρατός είπε επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, σημειώνοντας ότι πρόσθετες τακτικές ομάδες ελέγχου και εκτόξευσης πυραύλων “Iskander” έχουν μεταφερθεί στα σύνορα. Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να πλήξουν στόχους 500-700 χλμ και να φτάσουν περιοχές συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

    Υποστηρίζουν ότι μια νέα πιθανή πρώτη γραμμή έχει πλέον εμφανιστεί κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, έναν βασικό σύμμαχο του Κρεμλίνου. «Το έδαφος της Λευκορωσίας θα πρέπει να θεωρείται ως μια τοποθεσία που η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επεκτείνει την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται σε έγγραφο των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών.

    «Αυξάνει την ικανότητα της Ρωσίας να εξαπολύσει αυτή την επίθεση. Αυξημένες ευκαιρίες, περισσότεροι δρόμοι και μεγαλύτερος κίνδυνος», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα μεταφέρθηκαν στη Λευκορωσία χωρίς επαρκή ειδοποίηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν προσεκτικά εάν ο Λουκασένκο ελέγχει την χώρα του, ή εάν οι αποφάσεις λαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία.

    «Η Ρωσία θα μπορούσε να τοποθετήσει στρατεύματα στη Λευκορωσία υπό το πρόσχημα κοινών στρατιωτικών ασκήσεων προκειμένου να επιτεθεί στην Ουκρανία από τον Βορρά», είπε ο αξιωματούχος. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

    Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, είπε στο CNN την Τρίτη ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος ενάντια στον Πούτιν» και ότι η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ηγήθηκε της Ουκρανίας από το 2014 έως το 2019, αναλαμβάνοντας την εξουσία λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας και την προσάρτηση της Κριμαίας. Έχασε στις προεδρικές εκλογές του 2019 από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.