Περίπου 90 τόνοι αμερικανικών όπλων κατέφτασαν στην Ουκρανία, ενόψει των εντάσεων με ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή πακέτου από τον αμερικανικό στρατό στην Ουκρανία. Η στήριξη από τις ΗΠΑ, ήρθε μετά την επίσκεψη του Κρατικού Γραμματέα Antony Blinken, στο Κίεβο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία προειδοποίησε την Ρωσία πως αν επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, θα λάβει εξ Αμερικής, «σκληρή» απάντηση.

    Στο μεταξύ, η Μόσχα έχει αρνηθεί οποιονδήποτε ισχυρισμό περί επίθεσης ή εισβολής στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρωθυπουργός Joe Biden, ενέκρινε το πακέτο στήριξης στην Ουκρανία, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, τον περασμένο Δεκέμβρη. Η αμερικανική πρεσβεία του Κιέβου, ανέφερε πως η αποστολή απέδειξε την τήρηση της υπόσχεσης στο να ενισχύσουν τις άμυνες της Ουκρανίας.

    «Οι ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στις Στρατιωτικές Δυνάμεις της Ουκρανίας, στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας της ενίσχυσης της άμυνας της Ουκρανίας, ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις.»

    Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksiy Reznikov, ευχαρίστησε την Αμερική για την βοήθεια.

    Η Ρωσία, έχει εισβάλει στην Ουκρανία στο παρελθόν- βλ. Κριμαία το 2014- και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, είχε δηλώσει τότε πως η εισβολή 100.000 Ρώσων στρατιωτών εντός των ουκρανικών συνόρων, αύξανε κατά πολύ το ρίσκο μιας νέας διαμάχης εντός της Ευρώπης.

    ΝΑΤΟ: Ξεκινά μεγάλα ναυτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο με το «Neptune Strike 22» – Μήνυμα προς τη Ρωσία

    Αν και η Μόσχα αρνήθηκε οποιοδήποτε πλάνο εισβολής, ο Πρωθυπουργός Vladimir Putin έχει προβάλει κάποια αιτήματα στη Δύση, σχετικά με την ρωσική ασφάλεια, σχετικά με την οποία ανέφερε πως επιθυμεί να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

    Πηγή: BBC