Η ανακατάληψη της Μπούτσα από τους Ουκρανούς, έφερε στο προσκήνιο ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου που έκαναν οι Ρώσοι σε αυτές τις 40 ημέρες της εισβολής τους στην Ουκρανία. Η Μπούτσα είναι μια πόλη που βρίσκεται 37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου και μετά από έρευνα που διεξήχθη από Ουκρανούς αξιωματούχους και ειδικές ομάδες του ΟΗΕ, βρέθηκε ένας ομάδικος τάφος 14 μέτρων όπου κείτονταν 410 πτώματα, σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση.

    Αρχικά ο δήμαρχος της πόλης είχε κάνει λόγο για 300 νεκρούς στη διάρκεια της κατάληψης της πόλης από τους Τσετσένους, όμως εν τέλει αυτός ο αριθμός αυξήθηκε τρομακτικά προς τα πάνω, για να φέρει τις συνολικές απώλειες ανθρώπων από τον πόλεμο ως προς την Ουκρανία, στους 1.400 νεκρούς.

    Όταν οι ουκρανικές δυνάμεις εισήλθαν ξανά στη Μπούτσα, το Ίρπιν και το Χοστομέλ που ήταν στα πρώτα προπύργια κατάληψης των Ρώσων, αντίκρυσαν μια κτηνωδία.

    Η Ουκρανία κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου και για σφαγή στη Μπούτσα, όπου οι Ρώσοι έκαναν μεγάλες τάφρους για να ρίξουν μέσα τους νεκρούς Ουκρανούς.

    Κάποια από τα πτώματα είχαν δεμένα χέρια και είχαν αποκεφαλιστεί, άλλα είχαν τρύπες από σφαίρες που δέχτηκαν από κοντινή απόσταση, σε άλλες περιπτώσεις τα άψυχα σώματα είχαν υποστεί βασανιστήρια πριν πεθάνουν. Από τα 410 πτώματα, τα 140 έχουν εξεταστεί από ιατροδικαστές και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Ουκρανών, οι Ρώσοι σκότωναν αμάχους κατά την οπισθοχώρησή τους από το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.

    Οι εικόνες από τον δορυφόρο δείχνουν μια μεγάλη τάφρο 14 μέτρων γύρω από την εκκλησία της Μπούτσα, με νεκρούς να είναι χωμένοι μέσα σε πλαστικές σακούλες σκουπιδιών.

    Η Maxar Technologies, η οποία συλλέγει και δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες από την Ουκρανία, τόνισε ότι τα πρώτα σημάδια ανασκαφής για ομαδικό τάφο στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και του Πιερβοζβάνοχο των Αγίων Πάντων έγιναν ορατά στις 10 Μαρτίου. «Πιο πρόσφατη λήψη στις 31 Μαρτίου δείχνει τον (ομαδικό) τάφο, με μια τάφρο μήκους περίπου 14 μέτρων, στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής κοντά στην εκκλησία», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

    Ο Volodymyr Zelensky τόνισε πως θα υπάρξει απόδοση ευθυνών γι΄αυτή τη σφαγή και εξαπέλυσε για άλλη μια φορά τα βέλη του προς τη Δύση που δεν έκανε όσα ο ίδιος ζήτησε για να νιώσουν οι Ρώσοι στρατιώτες στο πετσί τους την αντίσταση.

    Ο Emmanuel Macron δήλωσε στο France Inter Radio ότι τα όσα έγιναν στη Μπούτσα επιβάλλουν νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία. «Ό,τι έγινε στη Μπούτσα απαιτεί νέο γύρο κυρώσεων και ξεκάθαρα μέτρα», δήλωσε και αναφέρεται στο κάρβουνο και το πετρέλαιο. Ο Macron βέβαια βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και οφείλει να πει κάποια πράγματα.

    Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται όσα υποστηρίζει η Ουκρανία και κάνει λόγο για φωτογραφίες και βίντεο που έχει παραγγείλει η Αμερική σε μια πλεκτάνη που έχει στήσει για να κατηγορήσει τη Ρωσία. «Ποιοι είναι οι καλύτεροι στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Σε αυτή την περίπτωση μου φαίνεται πως όλες αυτές οι δηλώσεις που έγιναν τόσο άμεσα μετά την κυκλοφορία του υλικού, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία γα το ποιος παρήγγειλε αυτή την ιστορία», δήλωσε στο Reuters η Maria Zakharova, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.

    Πηγή φωτογραφίας: Twitter

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Τσερνόμπιλ: Ξεκινά έρευνα για τα επίπεδα ραδιενέργειας – Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι στρατιώτες αρρώστησαν

    Η δυνατή ομιλία του Zelensky στα Grammy: «Οι μουσικοί μας φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα αντί για σμόκιν»

    Ουκρανία: Εκρήξεις στην Οδησσό – Σοροί αμάχων βρέθηκαν σε δρόμους της Μπούσα