Η μητέρα του 11χρονου αγοριού που έφυγε μόνο του από την Ουκρανία, έχοντας μόνο ένα διαβατήριο, ένα σημείωμα από έναν φίλο και έναν αριθμό τηλεφώνου γραμμένο στο πίσω μέρος του χεριού του, εξηγεί με δάκρυα στα μάτια τον λόγο που τον άφησε να φύγει. Ο Hasan ταξίδεψε περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα με τη Σλοβακία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε ένα κοντινό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

    Το αγόρι ζούσε με την οικογένειά του στη Zaporizhzhia, μια πόλη που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας. Αφού δραπέτευσε μόνος του, οι εθελοντές διάβασαν το σημείωμα και κάλεσαν τον αριθμό που ήταν γραμμένος στο χέρι του. Τελικά κατάφεραν να κανονίσουν να τον παραλάβουν τα αγαπημένα του πρόσωπα στη Μπρατισλάβα. Οι αξιωματούχοι λέγεται ότι του πρόσφεραν ζεστό φαγητό και ήπιαν στην υγεία του και στο «χαμόγελο και την αποφασιστικότητά του».

    Η μητέρα του, Julia Pisecka Volodymyrivna, ανακουφισμένη πλέον, εξήγησε πώς αναγκάστηκε να μείνει πίσω για να φροντίσει ένα άρρωστο μέλος της οικογένειας. «Είμαι χήρα κι έχω πάνω από ένα παιδιά. Θέλω να ευχαριστήσω τις αρχές της Σλοβακίας και τους εθελοντές που φρόντισαν τον γιο μου και τον βοήθησαν να περάσει τα σύνορα.

    Είμαι ευγνώμων που σώσατε τη ζωή του παιδιού μου. Δίπλα στην πόλη μου είναι ένας πυρηνικός σταθμός τον οποίο βομβαρδίζουν οι Ρώσοι. Δεν μπορούσα να αφήσω τη μητέρα μου, δεν μπορεί να κινηθεί μόνη της».

    Στη συνέχεια, απέτισε φόρο τιμής στη Σλοβακία, λέγοντας: «Στη μικρή σας χώρα ζουν άνθρωποι με μεγάλη καρδιά». Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας από την πλευρά του, δήλωσε ότι «όλος ο κόσμος έχει συγκινηθεί από την ιστορία αυτού του 11χρονου αγοριού. Είναι ο μεγαλύτερος ήρωας. Με μια πλαστική σακούλα, ένα διαβατήριο και έναν αριθμό τηλεφώνου γραμμένο στο χέρι του, ήρθε ολομόναχος γιατί η μαμά του έπρεπε να μείνει πίσω». Τα δύο του αδέρφια, σύμφωνα με την Sun, φαίνεται επίσης να έχουν φτάσει στην Σλοβακία.