Δεκάδες νεογέννητα ήρθαν αντιμέτωπα από τις πρώτες μέρες της ζωής τους με το πιο άσχημο πρόσωπο της ανθρωπότητας, αυτό που αντιπροσωπεύει τον πόλεμο. Τα βρέφη μεταφέρθηκαν σε αυτοσχέδιο καταφύγιο, από τους εργαζόμενους σε νοσοκομείο Παίδων του Dnipro στην Ουκρανία, όπου νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Περίπου δώδεκα βρέφη που φροντίζονταν στη μονάδα νεογνών μεταφέρθηκαν σε μια αποθήκη στο υπόγειο του νοσοκομείου, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Νοσοκόμες φαίνονται να φροντίζουν τα μωρά, να τα κρατούν στην αγκαλιά τους και να χαμογελούν με όση δύναμη τους έχει απομείνει. Ο χώρος διαθέτει κρεβάτια, ράφια και τσάντες, που μάλλον ανήκουν σε εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βιαστικά το νοσοκομείο.

    «Αυτή είναι η ΜΕΘ νεογνών, σε καταφύγιο για βόμβες. Μπορείτε να το φανταστείτε;», ανέφερε ο γιατρός Denis Surkov, επικεφαλής της ομάδας νεογνών στο συγκεκριμένων νοσοκομείο. «Αυτή είναι η πραγματικότητά μας», είπε μιλώντας στους New York Times στο WhatsApp.

    Στα βίντεο φαίνονται νεογέννητα, τυλιγμένα σε κουβέρτες, να είναι ξαπλωμένα το ένα δίπλα στο άλλο σε αυτοσχέδια κρεβάτια. Όλοι έδειχναν ήρεμοι, χωρίς κανένα από τα μωρά να κλαίει.