Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος κάνει αναφορά ότι είναι «ψευδής» ο ισχυρισμός της Ρωσίας, ότι δηλαδή απέσυρε δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία. Αντιθέτως, ανέφερε ότι συγκεντρώθηκαν 7.000 επιπλέον στρατιώτες τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, τόνισε ότι ο καθησυχασμός μπορεί να οδηγήσει σε μια ευκολότερη εισβολή και η Ρωσία μπορεί να το κάνει με οποιοδήποτε πρόσχημα.

  Αν και η Μόσχα είπε ότι μετά τις στρατιωτικές ασκήσεις απέσυρε τα στρατεύματα, οι δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δει στοιχεία που να επαληθεύουν τον ισχυρισμό. «Η Ρωσία πρέπει να κάνει πραγματικά βήματα προς την αποκλιμάκωση», συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden και ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη.

  Η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα. Οι κινήσεις της όμως προκαλούν εδώ και καιρό «πονοκέφαλο» στη Δύση και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Πάντως κάποιες φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν την απομάκρυνση των στρατευμάτων, δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Άμυνας.

  Παρόλα αυτά, υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, αναφέρει χιλιάδες ακόμη στρατιώτες έχουν φτάσει στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός αξιωματούχος αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι «αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία».

  Η δήλωσή του επαληθεύει τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, που επίσης είπε ότι δεν έχουν αποχωρήσει στρατεύματα ούτε είδαν να γίνεται κάποια κίνηση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης, λέγοντας την Τετάρτη ότι η απειλή της Ρωσίας έχει γίνει «νέα κανονικότητα».

  Μάλιστα, υποστήριξε ότι  η συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων ομάδων μάχης, δηλαδή μικρές στρατιωτικές ομάδες στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος των αναγκαίων μέτρων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, που μετρά δαπάνες 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2014. Επίσης, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για την Ρωσία, όπως η ίδια ισχυρίζεται, λέγοντας ότι θέλει να προστατευθεί.

  Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «δεν ενδιαφέρεται πλέον» για τις δηλώσεις του Stoltenberg. Η δήλωση αυτή «κουμπώνει» με τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία δημιουργεί τη σοβαρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η απειλή αυτή δεν θα σταματήσει να υπάρχει. Η συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας απέδειξε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τη χρήση βίας, όπως και η αδιαλλαξία του Vladimir Putin.

  «Η νέα κανονικότητα» θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τη στρατιωτική του δύναμη. Τέλος, ο  Stoltenberg ανέθεσε σε στρατιωτικούς σχεδιαστές του ΝΑΤΟ να εξετάσουν τη σύσταση νέων ομάδων μάχης στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, δηλαδή στη Ρουμανία και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.