Πίνακας Περιεχομένων
    1. «Όχι» στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

    Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις βίαιες συγκρούσεις να συνεχίζονται, ο πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelensky, είπε ότι 50 με 100 Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν κάθε μέρα στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου. Οι σκληρότερες μάχες επικεντρώνονται γύρω από τις πόλεις Sievierodonetsk και Lysychansk στο Luhansk, μία από τις δύο περιοχές που αποτελούν το Donbas.

    Ο Serhiy Gaidai, ο κυβερνήτης του Luhansk, δήλωσε σε μια τοπική τηλεοπτική συνέντευξη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την πολιτική της «καμένης γης» στην περιοχή, καταστρέφοντας την ολοκληρωτικά.

    Οι ρωσικές απώλειες κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εισβολής της στην Ουκρανία μπορεί αριθμητικά να είναι ίσες με εκείνες στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του 9ετη πολέμου στο Αφγανιστάν, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    «Ένας συνδυασμός κακών τακτικών, περιορισμένης αεροπορικής κάλυψης, έλλειψης ευελιξίας και προσέγγισης ενισχύει την αποτυχία και τα επαναλαμβανόμενα λάθη, που οδηγούν σε αυτό το υψηλό ποσοστό απωλειών, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται στην επίθεση του Ντονμπάς» ανέφερε το υπουργείο σε ενημέρωση πληροφοριών.

    Η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν διήρκεσε από τον Δεκέμβριο του 1979 έως τον Φεβρουάριο του 1989. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια του σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν ήταν περίπου 15.000 στρατιώτες. Τον Μάρτιο, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υπολόγισαν ότι έως και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες μπορεί να σκοτώθηκαν στην Ουκρανία μόνο σε ένα μήνα.

    «Όχι» στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

    Παρά τις σοκαριστικές απώλειες των δύο πλευρών, ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Mykhailo Podolyak, απέρριψε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία και είπε ότι το Κίεβο δεν θα δεχόταν καμία συμφωνία με τη Μόσχα που να περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών.

    «Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει, ακόμα και μετά από οποιεσδήποτε παραχωρήσεις. Απλώς θα τεθεί σε παύση για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε στο Reuters σε συνέντευξή του στο προεδρικό γραφείο το Σάββατο, λέγοντας ότι η Ρωσία μπορεί να τους χτυπήσει ακόμα χειρότερα.

    «Με ανανεωμένη ένταση, οι Ρώσοι θα βελτιώσουν τα όπλα, το ανθρώπινο δυναμικό, θα διορθώσουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν λίγο, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς. Έτσι, θα ξεκινήσουν μια νέα επίθεση, ακόμη πιο αιματηρή και ευρείας κλίμακας». είπε ο Podolyak.

    Ο Podolyak απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για επείγουσα κατάπαυση του πυρός που θα περιλαμβάνει τις ρωσικές δυνάμεις να παραμείνουν στα εδάφη που έχουν καταλάβει στη νότια και ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι «οι δυνάμεις τους πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα και μετά θα είναι δυνατή η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Ελλάδα απορρίπτει τον ισχυρισμό Βρετανικού Μουσείου ότι τα μάρμαρα «ανασύρθηκαν από τα ερείπια»

    Οι 100.000 «εξαφανισμένοι» του Μεξικού – Τετραπλάσιος ο αριθμός των νέων αγνοουμένων το 2022

    Θα μπορούσε η Κίνα να γίνει η νέα Ρωσία; Επενδύει στην άμυνα και την διπλωματία η Ιαπωνία