Μέσα σε μόλις δύο μήνες πολέμου έχουν χαθεί εκατοντάδες ρωσικά τανκς. Πώς γίνεται μία τέτοια στρατιωτική δύναμη να αποδεικνύεται τόσο ανίκανη απέναντι στην προστασία των τανκς της; Η απάντηση έρχεται «εκ των δυτικών».

  Στρατιωτικοί μελετητές, πολιτικοί και τα media απορούν τι συμβαίνει με τα ρωσικά τανκς. Ακούμε κάθε μέρα για ειδήσεις όπου Ουκρανοί κατέλαβαν και από ακόμη μερικά.

  Το «μυστικό» των Ουκρανών είναι τα αντι-τανκ όλπα που τους έχουν δοθεί από τις Η.Π.Α. Τα όπλα αυτά έχουν προηγμένη τεχνολογία η οποία έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει και να καταρρίπτει τον αμυντικό μηχανισμό των τανκ. Τα «Javelins», όπως ονομάζονται είναι μικρής εμβέλειας πύραυλοι οι οποίοι στοχεύουν στο πάνω μέρος των τανκς, εκεί που είναι πιο ευάλωτα.

  Το Javelin, σε αντίθεση με τις συμβατικές ρουκέτες, χτυπάει το τανκ από επάνω, εκεί που είναι πιο ευάλωτο.

  Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι καταρρίψει από τους Ρώσους περισσότερα από 680 τανκς. Μερικά τα έχουν καταστρέψει ενώ άλλα τα έχουν υπό την κατοχή τους. Σύμφωνα με το International Institute for Strategic Studies, ένα βρετανικό ερευνητικό ινστιτούτο στον τομέα των διεθνών υποθέσεων, από την αρχή του πολέμου η Ρώσοι είχαν περί τα 2.700 τανκς. Επομένως, το να χάσουν 680 από αυτά, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

  Ακόμη, έχουν δοθεί στην δημοσιότητα πολλές φωτογραφίες όπου Ουκρανοί αγρότες βρίσκουν τανκς παρατημένα στους δρόμους και τα σέρνουν με τα τρακτέρ τους.

  Κάποια, τα παράτησαν οι ίδιοι οι Ρώσοι στρατιώτες καθώς έμειναν από καύσιμα ή κόλλησαν στην λάσπη, καθώς η άνοιξη ίσως δεν ήταν η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσει κανείς πολεμική εκστρατεία. Άλλα έχουν βρεθεί κάτω από γέφυρες, πιθανόν επειδή ο ρωσικός στρατός δεν ήταν τόσο καλά εκπαιδευμένος να τα χρησιμοποιεί.

  τανκς

  Ουκρανοί αγρότες σέρνουν παρατημένο ρώσικο τανκς με τα τρακτέρ τους.

  Η στρατηγική της Δύσης είναι να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα, κυρίως αμυντικά. Δεν στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την κλιματική κρίση;

  Ουκρανία: Πάνω από 10.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη – Πιθανή η χρήση χημικών προειδοποιεί ο Zelensky

  Εξελίξεις στην Ουκρανία: Αλλάζει τον επικεφαλής της εισβολής ο Πούτιν – Καταγγελίες για βιασμούς ανηλίκων στη Μπούτσα