Πίνακας Περιεχομένων
  1. Τεράστιας αξίας ο θησαυρός της Μελιτόπολης
  2. Το χρονικό της κλοπής
  3. Τι υποστηρίζει η ρωσική πλευρά

  Ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία με την ρωσική μανία να αυτήν την φορά ως στόχο της όχι τον άμαχο πληθυσμό αλλά πολιτισμικά κειμήλια ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Ο ρωσικός στρατός λεηλάτησε μουσείο της Μελιτόπολης από το οποίο απέσπασαν αντικείμενα που άνηκαν στον Αρχαίο πολιτισμό των Σκυθών.

  Την αποκάλυψη αυτής της πληροφορίας έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος μάλιστα απήχθη από τις ρωσικές δυνάμεις στα μέσα Μαρτίου αν και αφέθηκε ελεύθερος λίγες μέρες μετά. Ο Φεντόροφ ανέφερε κατά την διάρκεια τηλεμαραθώνιου ότι «τα ‘ορκ’ μάς άρπαξαν το χρυσό των Σκυθών», χρησιμοποιώντας τον όρο του Τόλκιν από το έργο του «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», με τον οποίο πολλοί Ουκρανοί αναφέρονται στους Ρώσους εισβολείς.

  «Δεν ξέρουμε πού τον πήγαν», καταλήγει.

  Τεράστιας αξίας ο θησαυρός της Μελιτόπολης

  Η κλοπή του Χρυσού της Μελιτόπολης αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον ουκρανικό πολιτισμό. Το γαλλικό μέσο Courrier International αναφέρει στην κάλυψη του θέματος πως ο χρυσός των Σκυθών της Μελιτόπολης ανακαλύφθηκε τυχαία από κάτοικο που έπεσε σε σπήλαιο.

  Ανάμεσα στα ανυπολόγιστης αξίας κλοπιμαία τεχνουργήματα περιλαμβάνεται και  μια ελληνο-σκυθική χρυσή φαρέτρα, στην οποία αναπαριστάται η ζωή του Αχιλλέα. Μάλιστα, θεωρείται από τους αρχαιολόγους ένα από τα πλέον ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας.

  Οι Σκύθες ήταν νομαδικός λαός που μετανάστευσε από το Ιράν στη νότια Ρωσία και Ουκρανία περί το 800 π.Χ. και δημιούργησαν έναν πολιτισμό με επίκεντρο τη σημερινή Κριμαία.

  Το χρονικό της κλοπής

  Η διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μελιτόπολης, Λέιλα Ιμπραχίμοβα αναφέρει ότι οι εργάτες του μουσείου είχαν φροντίσει να κρύψουν τον ανεκτίμητο θησαυρό σε κούτες σε ένα υπόγειο. Η ίδια απήχθη τον Μάρτιο όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων και όταν ελευθερώθηκε μετέβη σε περιοχή ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του Κιέβου.

  Την περασμένη εβδομάδα η Ιμπραχίμοβα πληροφορήθηκε από τον επιστάτη του μουσείου ότι οι Ρώσοι είχαν ανακαλύψει τις κούτες με τον ηλικίας 2,300 ετών θησαυρό και ότι στρατιώτες και αξιωματικοί των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών επέβλεψαν τη μεταφορά του από Ρώσο με ειδική, λευκή στολή εργαστηρίου σε όχημα. Το Μουσείο έχει πλέον νέο διευθυντή ο οποίος έχει διοριστεί απευθείας από την Μόσχα.

  Τουλάχιστον 198 χρυσά τεχνουργήματα, σπάνια όπλα, αργυρά νομίσματα και μετάλλια εκλάπησαν από το Μουσείο της Μελιτόπολης.

  Τι υποστηρίζει η ρωσική πλευρά

  Σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο διορισμένος από τη Μόσχα διευθυντής του Μουσείου της Μελιτόπολης, Γιεβγέν Χορλάτσεφ, υποστήριξε ότι τα τεχνουργήματα «είναι μεγάλης πολιτισμικής αξίας για ολόκληρη την πρώην ΕΣΣΔ» και κατηγόρησε το προσωπικό του μουσείου ότι δαπάνησε «πολλή ενέργεια και κόπους» για να κρύψει τον θησαυρό.

  Δεν αποκάλυψε, ωστόσο, πού μεταφέρθηκαν τα κλοπιμαία.

  *Πηγή φωτογραφιών: Wikimedia Commons

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Υπάνθρωποι βασανίζουν γατάκι σε παραλία της Αιδηψού και το πετάνε στη θάλασσα – Ανάμεσα τους και πρωταθλήτρια του καράτε

  Angelina Jolie: H στιγμή που τρέχει προς ένα καταφύγιο την ώρα που ηχούν σειρήνες στην Λβιβ

  Νέα καταγγελία για τις συνθήκες διαμονής στην Μύκονο: «Με πολλή μούχλα και κατσαρίδες τα δωμάτια»