Κατά 16 θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη του επιχειρηματικού χάρτη, συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σύμφωνα με την έκθεση του EIU, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει την ικανοποίησή του.

    Αναφορικά με την κατάταξη του EIU, η χώρα μας είναι στην πρώτη θέση των χωρών που σημειώνουν ανοδική πορεία, με 16 μονάδες, ενώ ακολουθεί το Κατάρ με 11.

    Με ανάρτησή του, όπου παραθέτει και το σχετικό δημοσίευμα του Economist, ο πρωθυπουργός έγραψε στο twitter:

    «Είναι πολύ ενθαρρυντικό να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας. Πιστεύουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα που προσελκύει περαιτέρω ξένες επενδύσεις. Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

    Διαβάστε ακόμη: Βιαστής Παλαιού Φαλήρου: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο 45χρονος – Παραδόθηκε από τις αλβανικές αρχές τα ξημερώματα

    Όσον αφορά την βαθμολογία που παρουσίασε ο Economist, οι τρέχοντες δείκτες απεικονίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας το 2020, την ασύμμετρη ανάκαμψη το 2021, τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022, αλλά και όλες τις πολιτικές αλλαγές που έχουν προκαλέσει τα γεγονότα αυτά στα παγκόσμια επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

    Η κατάταξη για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 δείχνει ότι η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική παραμένουν τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ασία κατατάσσεται στην τρίτη θέση, ελάχιστα μπροστά από την ανατολική Ευρώπη, ενώ οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής υπερέχουν οριακά της Λατινικής Αμερικής.

    Η βελτίωση της Ελλάδας αποτυπώνει τον ρόλο της κυβέρνησης που τάσσεται υπέρ των επιχειρήσεων έχοντας προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και μειώνοντας φόρους, γεγονός που αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στη χώρα μας.

    Από την άλλη, η μεγαλύτερη επιδείνωση σημειώνεται στα επιχειρηματικά περιβάλλοντα της Λατινικής Αμερικής, της περιοχής με τη χαμηλότερη βαθμολογία, καθώς και στη Ρωσία και την Ουκρανία.