Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η κατάθεση
    2. Ο κ. Κούγιας  ρώτησε την μάρτυρα:

    Μία ακόμα αποκαλυπτική κατάθεση στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου από παιδίατρο που αποτυπώνει τη συμπεριφορά της όταν μετέφερε την κόρη της Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας τον Απρίλιο του 2021, λέγοντας στους γιατρούς ότι το παιδί της εκδήλωσε επεισόδιο με «σπασμούς», δόθηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη της κατηγορούμενης μητέρας.

    Η παιδίατρος Μένια Γράψα δεν πείσθηκε ότι το παιδί είχε πράγματι σπασμούς όπως έλεγε η μητέρα του και έτσι έκρινε ότι πρέπει να γίνουν εξετάσεις.

    Από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης αμφισβήτησε πολλά σημεία της κατάθεσης της εν λόγω μάρτυρα λέγοντας πως είναι αυτή είναι προκατειλημμένη και πως επιφυλάσσεται να ασκήσει εναντίον της τα νόμιμα δικαιώματά του για τη προστασία των συμφερόντων της εντολέα του.

    Η κατάθεση

    Πρόεδρος: Τι ώρα είδατε το παιδί;

    Μάρτυρας: 9:30 με 9: 50 το πρωί. Με είχε ενημερώσει η μητέρα ότι έκανε σπασμούς. Πολλοί γονείς έρχονται έχοντας διάγνωση από μόνοι τους. Μου ανέφερε τίναγμα κεφαλής και ματιών και ότι μετά το παιδί άρχισε να κάνει σπασμούς. Τις προσδιόρισε ως κινήσεις άκρων. Μου είπε πως τα ματάκια του ήταν ανοιχτά και πως παρακολουθούσε τις κινήσεις των ματιών της μαμάς του. Αυτό δεν με έπεισε ότι είναι σπασμοί. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι κάποια δηλητηρίαση από χάπια. Ρώτησα τη μητέρα αν υπήρχαν στο σπίτι φάρμακα και μου είπε ότι υπήρχαν αντιεπιληπτικά που της είχε χορηγήσει ο γιατρός για κάποιο ισχαιμικό που είχε υποστεί. Σε ερώτησή μου για το πότε εκδηλώθηκε το επεισόδιο στο παιδί μου είπε ότι αυτό έγινε στις 5:30 περίπου.

    Η αναφορά της γιατρού σε «αντιεπιληπτικά χάπια» προκάλεσε λίγο μετά σφοδρή αντίδραση της πλευράς της κατηγορουμένης η οποία είπε πως η Πισπιρίγκου σε εκείνη την στιχομυθία της με την γιατρό της είχε πει πως στο σπίτι υπάρχουν αντικαταθλιπτικά χάπια.

    Ο κ. Κούγιας  ρώτησε την μάρτυρα:

    Κούγιας: Για ποιο λόγο το κάνετε; Η κατηγορουμένη δεν έχει πάρει ποτέ αντιεπιληπτικά. Καταλαβαίνετε ότι δημιουργήσατε μια εντύπωση ότι η κατηγορουμένη σας είπε ψέματα;

    Μάρτυρας: Και τα αντιεπιληπτικά και τα αντικαταθλιπτικά θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ένα επεισόδιο. Και χειρότερο τα αντικαταθλιπτικά.

    Κούγιας: (προς την Έδρα) Δίνει ψευδή κατάθεση και επιφυλασσόμαστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της κατηγορουμένης. Είναι ψευδομάρτυρας και προκατειλημμένη.

    Η μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου είπε πως ένας έντονος εφιάλτης που μπορεί να είχε το παιδί θα μπορούσε να δώσει μία σωματική αντίδραση όπως της περιέγραψε τότε η Πισπιρίγκου.

    «Σκέφτηκα ότι μπορεί να βίωσε ένα τρόμο αλλά η μαμά επέμενε για σπασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά. .

    Από την υπεράσπιση η μάρτυρας ρωτήθηκε αν κατάλαβε πως το παιδί θα μπορούσε να είναι «δασκαλεμένο» να μην απαντάει στις ερωτήσεις των γιατρών, η κ. Γράψα απάντησε «πως κανένας γιατρός δεν μπορεί να σκεφθεί τέτοιο πράγμα».

    Ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον κ. Κούγια:

    Κούγιας: Όμως αυτό το σκέφτηκαν εισαγγελείς ανακριτές…

    Μάρτυρας: Κάποιο λόγο θα είχαν.

    Κούγιας: Σε αυτό το κομμάτι της κατηγορίας ότι δηλαδή η κατηγορουμένη επέλεξε το νοσοκομείο σας για να φέρει και να σκοτώσει εκεί το παιδί και ότι το έπεισε να μην σας απαντάει τι λέτε; Εσείς μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό;

    Μάρτυρας: Όχι δε μπαίνω σε αυτό.

    Κούγιας: Πως βλέπετε δηλαδή αυτό το σενάριο που σκέφτηκε η Δικαιοσύνη;

    Μάρτυρας: Να κρίνω τη Δικαιοσύνη;

    Κατά την διάρκεια αυτών των ερωτήσεων η Ρούλα Πισπιρίγκου δήλωσε πως δεν αισθάνεται καλά και έλαβε άδεια από την πρόεδρο να βγει από την αίθουσα.

    Κούγιας: Γιατί λέτε ότι έφερε το παιδί μετά τη παρέλευση αρκετών ωρών;

    Μάρτυρας: Η απάντηση μου είναι η ίδια. Η μητέρα μου είπε ότι εκδήλωσε το επεισόδιο στις 5:30.

    Πρόεδρος: Η κατηγορουμένη στη συμπληρωματική της απολογία λέει ότι το επεισόδιο ξεκίνησε στις 6:30. Ο κύριος συνήγορος σας ρωτάει αν αυτή η απόσταση ανάμεσα στις 6: 30 και στο χρόνο που έφερε το παιδί στο νοσοκομείο είναι λογική;

    Μάρτυρας: Εγώ είχα άλλα στοιχεία με βάση αυτά που μου είπε η μητέρα και με αυτά κατέθεσα. Πάντως δεν ήρθε άμεσα στο νοσοκομείο πανικόβλητη.