Συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς αστυνομικούς. Σήμερα συγκρούστηκαν στην πλατεία Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, όπου τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, 3 εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Την Παρασκευή, στην ίδια πλατεία, τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι και οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο τζαμί αλ-Άκσα.

  Σύμφωνα με την αστυνομία, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές μάζευαν «πέτρες» λίγο πριν από την άφιξη Εβραίων. Οι ισραηλινές δυνάμεις της τάξης πήγαν στην πλατεία Τζαμιών για να «αποκαταστήσουν την τάξη» και να διώξουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Πολλοί ξυλοκοπήθηκαν ή χτυπήθηκαν από σφαίρες επικαλυμμένες με καουτσούκ, σύμφωνα με τον Παλαιστινιακό Ερυθρό Σταυρό. Η οργάνωση είπε ότι δεν μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση εκεί, αλλά κατάφερε να βοηθήσει τους τραυματίες κοντά στο Μπαμπ αλ-Ασμπάτ.

  «Οι ομάδες μας περιέθαλψαν περίπου δέκα τραυματίες που συνδέονταν με τα γεγονότα στην Πλατεία των Τζαμιών. Οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την έφοδο της αστυνομίας και δύο άλλοι από σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ», ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

  Οι εντάσεις ήταν τεράστιες, όταν η ακροδεξιά εβραϊκή ομάδα Return to Temple Mount πρόσφερε χρηματικό έπαθλο σε όποιον έμπαινε στο τέμενος Al-Aqsa και θυσίαζε μια κατσίκα – ένα εβραϊκό θρησκευτικό τελετουργικό που απαγορεύεται μέσα στο τζαμί -. Αυτό θα προκαλούσε περαιτέρω πρόκληση.

  Ακόμα, Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες σε τουριστικά λεωφορεία, τραυματίζοντας ελαφρά πέντε Ισραηλινούς, στις παρυφές της Παλιάς Πόλης. Δύο άτομα συνελήφθησαν μετά το περιστατικό αυτό.

  Τα επεισόδια γίνονται όλο και πιο σφοδρά, καθώς γίνονται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, η λειτουργία του Πάσχα των Καθολικών, οι προσευχές για το εβραϊκό Πάσχα και για το μουσουλμανικό μήνα του Ραμαζανιού. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο την Παρασκευή έδειχναν την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ενώ οι Παλαιστίνιοι εκτόξευαν πέτρες.

  Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να καταλάβει το συγκρότημα του τζαμιού Al-Aqsa ή να το διαλύσει. Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι έχουν δεσμευτεί να το διατηρήσουν, ωστόσο ομάδες εθνικιστών και θρησκευόμενων Εβραίων επισκέπτονται τακτικά την τοποθεσία με αστυνομική συνοδεία, κάτι που οι Παλαιστίνιοι εκλαμβάνουν ως πρόκληση.

  Οι συγκρούσεις ολοένα και χειροτερεύουν και γίνονται πιο συχνές. Τέσσερις επιθέσεις Παλαιστινίων σε τέσσερις ισραηλινές πόλεις έχουν λάβει χώρα από τις 22 Μαρτίου, σκοτώνοντας 14 άτομα, ενώ το Ισραήλ αύξησε τις επιδρομές του σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά. Δεκαέξι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά την ίδια περίοδο.

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

  Ρωσία: Τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στρατιώτες στη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα

  Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι αναζητήσεις που έκανε στη Google – Οι ημερομηνίες που την «προδίδουν»

  Ιερουσαλήμ: Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία – Πάνω από 150 οι τραυματίες