Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώνονται στην Παναγιά των Παρισίων, τέσσερα χρόνια μετά από την καταστροφική φωτιά, που διέλυσε τον θαυμαστό ναό. Όπως γράφουν οι Times, το ιστορικό μνημείο είναι «στην καλύτερη του κατάσταση» απαλλαγμένο από «150 χρόνια σκόνης» στους τοίχους.

    Οι γαλλικές Αρχές έλαβαν το αστρονομικό ποσό των 846 εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές. Προς το παρόν έχει κοστίσει συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ. Η ανοικοδόμηση πήγε «πίσω» λόγω της πανδημίας και της μόλυνσης του χώρου από σκόνη μολύβδου μετά την πυρκαγιά. Η απομάκρυνση «460 τόνων σκόνης μολύβδου» κόστισε 150 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες αντιστήριξης της Παναγίας των Παρισίων ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021, επιτρέποντας την έναρξη του έργου αποκατάστασης.

    Οι υπεύθυνοι του έργου κατά την διάρκεια των εργασιών παρατήρησαν την έκταση της βρωμιάς που κάλυπτε το εσωτερικό του. Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Jean-Michel Guilment, χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το να βλέπεις ένα άγαλμα να αποκτά την αρχική του λάμψη. Ο επικεφαλής του έργου και στρατιωτικός αξιωματικός, Jean-Louis Georgelin, δήλωσε ότι όταν ανοίξει ο ναός «θα τον δείτε όπως δεν τον έχετε ξαναδεί ποτέ».

    Η Παναγία των Παρισίων έχει κλείσει από τότε που η φωτιά το 2019 κατέστρεψε τη στέγη της και κατέστρεψε την κωδωνοστάσιά της. Στόχος είναι να έχει ανοίξει για το κοινό μέχρι και το 2024, όταν θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Γαλλία.