Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η φράση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, ότι «όποιο νοικοκυριό, στην Ελλάδα, δεν προσαρμόζεται στα νέα ενεργειακά δεδομένα, πεθαίνει». Σε ανάρτήση του στο Twitter κάνει λόγο για αποσπασματική προβολή μιας φράσης του που διαστρεβλώνει την αλήθεια και αυτό που πραγματικά εννοούσε.

    Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το αν θα υπάρξουν επιχορηγήσεις για τη μετατροπή καυστήρων από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, είπε πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Θα επιδοτηθεί δηλαδή η επιλογή εκείνων να χρησιμοποιήσουν το φθηνότερο καύσιμο, το πετρέλαιο.

    Ο Στέλιος Πέτσας σε δήλωσή του απάντησε και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1. «Παρά το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να απομονώσει μια φράση μιας συνέντευξης προκειμένου να δημιουργήσει σκόπιμα εντυπώσεις, η συγκεκριμένη ήταν μια ατυχής στιγμή καθώς έδωσε πράγματι τη δυνατότητα διαστρέβλωσης και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

    Σε κάθε περίπτωση, η αποσπασματική προβολή της φράσης μου διαστρεβλώνει την αλήθεια. Είναι προφανές ότι αναφερόμουν στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπου ιστορικά, ενώ στο σήμερα, στην προσαρμοστικότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Επομένως σε καμία περίπτωση η φράση αυτή δεν αφορούσε τις δαπάνες θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα. Για όνομα του Θεού».

    Ο Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1 σχολίασε και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. «Αυτό που έχει σημασία είναι από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο και για όλο τον χειμώνα να υπάρχει στήριξη» είπε για τα νέα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα. «Το να πούμε ότι την άλλη εβδομάδα θα βγάλουμε νέο μέτρο γιατί αυτά που λάβαμε τώρα, δεν αρκούν θα αναιρούσε τα μέτρα που πήραμε μετά από σύσκεψη».