Πίνακας Περιεχομένων
    1. «Η Όμικρον προκαλεί νοσηλείες και θανάτους»
    2. «Τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα είναι περίπου 45.000 αντί για τα 25.000»

    Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε την εκ νέου παράταση μιας εβδομάδας των μέτρων για τον κορονοϊό. Η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της για τα μέτρα που είναι σε ισχύ έως τις 24 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι είναι λογικό να παραταθούν οι περιορισμοί αυτοί για μία ακόμη εβδομάδα, προκειμένου να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα.

    «Υπάρχει έντονος προβληματισμός και στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας και στο επίπεδο των επιστημόνων», επισημαίνοντας ότι από τη μία φαίνεται πως η κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον έγινε νωρίτερα, από την άλλη όμως υπάρχει μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας εξαιτίας του στελέχους Δέλτα.

    Από τη μία πλευρά βλέπουμε την αποκλιμάκωση, η οποία έρχεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι είχαμε υπολογίσει. Η κορύφωση της Όμικρον φαίνεται ότι έγινε νωρίτερα. Από την άλλη όμως, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και από τη Δέλτα. Ενώ στην κοινότητα είναι (τα κρούσματα) είναι 90% Όμικρον και 10% Δέλτα, στο σύστημα υγείας οι νοσηλείες είναι μοιρασμένες, επειδή υπήρχαν άνθρωποι που είχαν νοσήσει όταν επικρατούσε η Δέλτα», συνέχισε.

    «Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει και είναι λογικό- προκειμένου να παρακολουθήσουμε όλο το φαινόμενο- να υπάρξει παράταση των μέτρων. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών, αλλά πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες, ώστε να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη αξιολόγηση της πορείας. Ενδεχομένως έπειτα από μια εβδομάδα- γιατί για μία εβδομάδα θα είναι η παράταση αν αποφασιστεί- να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν μπορούμε να πάμε για αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

    «Η Όμικρον προκαλεί νοσηλείες και θανάτους»

    Το τέλος της πανδημίας είναι ακόμα μακρινό, τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιώντας κατά του αφηγήματος ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι σημαντικά ηπιότερη και λιγότερο απειλητική. Πολλές χώρες στην Ευρώπη σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων μετά το άλλο.

    «Η Όμικρον ίσως να είναι κατά μέσο όρο λιγότερο σφοδρή, αλλά το αφήγημα ότι είναι μια ήπια νόσος είναι παραπλανητικό», υπογράμμισε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς από τα κεντρικά του ΠΟΥ στη Γενεύη. «Μην απατάσθε: η Όμικρον προκαλεί νοσηλείες και θανάτους κι ακόμη και τα λιγότερα σοβαρά περιστατικά πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία», συμπλήρωσε στην παρέμβασή.

    Ο ΓΓ του ΠΟΥ τόνισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκάλεσε 18 εκατ. νέα κρούσματα ανά την υφήλιο την περασμένη εβδομάδα και προειδοποίησε τους ηγέτες των κρατών ότι «με την απίστευτη αύξηση της Όμικρον παγκοσμίως είναι πιθανόν να προκύψουν νέες παραλλαγές, λόγος για τον οποίο παραμένει ζωτικής σημασίας η ιχνηλάτηση και η ταυτοποίηση των στελεχών. Παραμένω ιδιαίτερα ανήσυχος για τις πολλές χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης καθώς οι άνθρωποι κινδυνεύουν πολλές φορές περισσότερο με βαριά νόσηση και θάνατο όταν είναι ανεμβολίαστοι», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιν, προειδοποίησε ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων ειδικά σε χώρες όπου έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι άνθρωποι. «Μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των μεμονωμένων παραλλαγών, οδηγεί σε αναπόφευκτη αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων», τόνισε.

    «Τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα είναι περίπου 45.000 αντί για τα 25.000»

    Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, αν συνυπολογιστεί η εκτίμηση που διατυπώνεται πλέον από τους επιστήμονες ότι ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα, καθώς θεωρείται ότι χιλιάδες άτομα ασυμπτωματικά δεν αποτυπώνονται στον έλεγχο με self test. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης εκτίμησε χθες ότι τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα είναι περίπου 45.000 αντί για τα 25.000 που αποτυπώνει ο ΕΟΔΥ.

    Είναι ενδεικτικό ότι από την Πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 34%. Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid ήταν με την είσοδο του νέου έτους 3.809 και πλέον είναι πάνω από 5.100. Στις ειδικές Μονάδες (ΜΕΘ,ΜΑΦ, ΜΕΛ) νοσηλεύονταν στην αρχή του μήνα 921 ασθενείς και πλέον έχουν ανέλθει στους 1.110. Το ίδιο διάστημα έχουν καταλήξει 1.407 ασθενείς.

    Οι αριθμοί καθρεφτίζουν τα κρούσματα που καταγράφονταν πριν από δύο εβδομάδες όταν οι μολύνσεις κυμαίνονταν στις 50.000, αλλά η δεδομένη άνοδος των δεικτών για όλο τον Ιανουάριο, έστω και με χαμηλότερη ταχύτητα, και η πληρότητα των νοσοκομείων, κλείνουν για μερίδα επιστημόνων της Επιτροπής με συνοπτικές διαδικασίες την όποια συζήτηση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην παρούσα φάση. Η αξιολόγηση της κατάστασης, σύμφωνα με αυτούς, οδηγεί στην παράταση των μέτρων μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, καθώς θεωρούν ασφαλές να σταθεροποιηθούν και οι δείκτες των νοσηλειών, διασωληνώσεων, θανάτων πριν ξεκινήσει μια χαλάρωση των μέτρων.