Το Πεντάγωνο αρνήθηκε ότι παρείχε πληροφορίες στην Ουκρανία για να βυθίσει το Moskva, ένα ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό με κατευθυνόμενους πυραύλους που ήταν η ναυαρχίδα του στόλου της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα. «Δεν δώσαμε στην Ουκρανία συγκεκριμένες πληροφορίες για το Moskva», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, John Kirby, την Πέμπτη το βράδυ.

  «Δεν συμμετείχαμε στην απόφαση των Ουκρανών να χτυπήσουν το πλοίο ή στην επιχείρηση που πραγματοποίησαν. Δεν γνωρίζαμε την πρόθεση της Ουκρανίας να στοχεύσει το πλοίο». Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι έπληξε το πλοίο με δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune στα μέσα Απριλίου.

  Στη συνέχεια το πλοίο βυθίστηκε στην συνέχεια, με την Ρωσία να υποστηρίζει ότι η ζημιά στο πλοίο ήταν αποτέλεσμα της έκρηξης πυρομαχικών. «Οι Ουκρανοί έχουν τις δικές τους δυνατότητες και πληροφορίες για να παρακολουθούν και να στοχεύουν σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, όπως έκαναν σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε ο Kirby.

  Πάντως το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο στοιχεία για την ακριβή θέση του καταδρομικού. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς, ύστερα από έκρηξη του οπλισμού στο κατάστρωμα.

  Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, με το όνομα Slava («Δόξα»). Μετονομάστηκε «Mosva» (Mόσχα) μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Διαθέτει δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300).

  Κινούταν στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπολοίπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

  Ο Kirby, επίσης, ανέφερε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επεκταθεί ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας. Η ρωσική «πρόοδος» περιγράφεται από το Πεντάγωνο ως αργή και σταδιακή. Η βύθιση του Moskva ήταν ένα ακόμα πλήγμα για τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν δείξει μέχρι στιγμής αδυναμία να επιτύχουν τους στόχους τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

  Verka Serduchka: Τι κάνει στον πόλεμο ο εκκεντρικός Ουκρανός που βγήκε δεύτερος στην Eurovision;

  Candida Auris: Το «μικρόβιο των ΜΕΘ» η νέα απειλή μετά τον Covid19 – Γιατί πρέπει να μας ανησυχεί;

  Alibaba: Πώς η σύλληψη ενός Κινέζου «έριξε» κατά 9,4% τις μετοχές της εταιρείας