Πίνακας Περιεχομένων
    1. «Κρατά» το Κίεβο – Συνεχίζονται οι μάχες στα βόρεια της χώρας
    2. Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας
    3. Ανησυχία για το Τσερνόμπιλ

    14η μέρα πολέμου στην Ουκρανία. Λίγες ώρες πριν τη νέα κατάπαυση πυρός (9 ώρα Ελλάδος) για να διαφύγουν οι άμαχοι, οι σειρήνες ήχησαν ξανά και νέοι βομβαρδισμοί έπληξαν το Κίεβο τα ξημερώματα της Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, η Ρωσία πολιορκεί ασφυκτικά τη πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ετοιμάζοντας την τελική έφοδο.

    Το Κίεβο οχυρώνεται για να μη πέσει αμαχητί, ωστόσο η ρωσική κινητικότητα συνεχώς αυξάνεται. Μια νέα ρωσική φάλαγγα κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά, με σκοπό να περικυκλώσει την πρωτεύουσα και να αναγκάσει την κυβέρνηση Zelensky να συνθηκολογήσει. «Καθώς δεν έχουν κάνει την πρόοδο που πιστεύαμε ότι ανέμεναν, αύξησαν τους βομβαρδισμούς στην πόλη με πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε αξιωματούχος της αμερικανικής Άμυνας.

    Χθες, στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που συμφώνησαν Μόσχα και Κίεβο, περίπου 5.000 έφυγαν με λεωφορεία, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Dmytro Zhyvytskyy, περίπου 1.000 αυτοκίνητα κατάφεραν να προχωρήσουν προς την πόλη Poltava.

    Αυτή τη φορά η εκκένωση ήταν επιτυχής, μετά το ρωσικό χτύπημα στην πόλη Irpin, όπου μια οικογένεια σκοτώθηκαν, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει με ασφάλεια στο Κίεβο.

    «Κρατά» το Κίεβο – Συνεχίζονται οι μάχες στα βόρεια της χώρας

    Παρά τις επιθέσεις και τις πιέσεις των ρωσικών δυνάμεων, με τις μάχες να συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις, το Κίεβο συνεχίζει να κρατά, όπως είπε το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι μάχες συνεχίζονται στο Polisky και στο Volyn, κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, καθώς και στους οικισμούς Nizhyn, Ivanytsia, Trostyanets και στην πόλη Chernihiv.

    Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας

    Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας να τους παραχωρήσει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, για παράδοση στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος Τύπου, John Kirby, χαρακτήρισε την πρόταση «μη βιώσιμη». Η Ουάσιγκτον φάνηκε έκπληκτη από την ανακοίνωση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών, Zbigniew Rau, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνησή του ήταν «έτοιμη να αναπτύξει άμεσα όλα τα αεροσκάφη MiG-29 στην αεροπορική βάση Ramstein και να τα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

    Όπως συμπλήρωσε ο John Kirby, η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναερίου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».

    Σημειώνεται, όμως, πως οι ΗΠΑ θα στείλουν δύο πυραύλους Patriot που για να ενισχύσουν την άμυνά τους, έναντι της επίθεσης. Στο μεταξύ, χθες ο Joe Biden ανακοίνωσε το τέλος της εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να «πονέσει» περισσότερο τον Vladimir Putin. Η ΕΕ δεν έχει προσχωρήσει στην απαγόρευση, ενώ η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

    Όσο για τον Vladimir Putin, γίνεται λόγος πως είναι θυμωμένος και απογοητευμένος, κάτι που θα οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία, παρά τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των κυρώσεων. «Οι αναλυτές μας εκτιμούν ότι ο Putin είναι απίθανο να αποθαρρυνθεί από τέτοια εμπόδια και, αντίθετα, μπορεί να κλιμακώσει τον πόλεμο», είπε η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην ετήσια ακρόαση με αντικείμενο τις παγκόσμιες απειλές. Με την ένταση να έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας «ακούσιας κλιμάκωσης», συμπλήρωσε.

    Ο διευθυντής της CIA, William Burns, συμφώνησε με την εκτίμηση ότι η Ρωσία είναι απίθανο να υπαναχωρήσει. «Πιστεύω ότι ο Putin είναι θυμωμένος και απογοητευμένος αυτήν τη στιγμή. Είναι πιθανόν να προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι απώλειες αμάχων», υποστήριξε.

    Με τη σειρά της, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως εργάζεται για μια ευρεία απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που ισχυρίστηκε ότι θα ήταν «γρήγορες» και θα γίνουν αισθητές στις πιο ευαίσθητες περιοχές, αναφέρει το Reuters. «Η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι γρήγορη, στοχαστική και ευαίσθητη για όσους απευθύνεται», δήλωσε ο Ντμίτρι Μπιριτσέφσκι, διευθυντής του τμήματος οικονομικής συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    Ανησυχία για το Τσερνόμπιλ

    Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκληθεί στο Τσερνόμπιλ, αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με τα πυρηνικά συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο.

    Ο Rafael Grossi, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, της υπηρεσίας επιτήρησης του τομέα της πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ, επισημαίνει «ότι η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει διακοπεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία του για τους 210 υπαλλήλους που βρίσκονται ακόμα εκεί, για 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού. «Ανησυχώ για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση που αντιμετωπίζει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσορνόμπιλ και τους πιθανούς κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την πυρηνική ασφάλεια. Καλώ τις δυνάμεις που ελέγχουν την τοποθεσία να διευκολύνουν επειγόντως την ασφαλή εναλλαγή του προσωπικού εκεί», πρόσθεσε.

    Τέλος, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, είπε στο BBC ότι η Ρωσία βομβάρδισε μια κατοικημένη περιοχή στα βορειοανατολικά της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατηγορώντας τη για «μαζική δολοφονία». «Τρεις βόμβες σε ένα βράδυ… Ήταν μια τρομερή νύχτα», είπε χαρακτηριστικά. Εννέα άτομα σε ένα μόνο σπίτι φέρεται να σκοτώθηκαν, έξι σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και 20 μερικώς.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ποιες περιοχές της Ευρώπης καταφεύγουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες

    Η Δύση στην αντεπίθεση: ΗΠΑ, Ε.Ε. και Βρετανία «τελειώνουν» το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο

     

    Με πληροφορίες από Guardian