Πίνακας Περιεχομένων
  1. Εγκρίθηκε η 4η δόση εμβολίου
  2. Θεμιστοκλέους: «Είναι έτοιμα τα συστήματα»

  Ένα «παλιρροιακό κύμα» λοιμώξεων της μετάλλαξης Όμικρον, από τη Δύση προς την Ανατολή, κινδυνεύει να βυθίσει τα συστήματα υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι περισσότερο από το μισό του πληθυσμού θα μολυνθεί από την μετάλλαξη, τους επόμενους δύο μήνες.

  Ο Hans Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε ότι την πρώτη εβδομάδα του 2022, καταγράφηκαν περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19. Πρόκειται για διπλάσιο νούμερο συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, επεσήμανε στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου.

  «Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Εξέφρασε, δε, την ανησυχία του για τις χώρες όπου τα επίπεδα εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλά, καθώς ακόμα δεν έχουμε δει τον αντίκτυπό της. Στη Δανία, είπε, όπου τα κρούσματα Όμικρον έχουν παρουσιάσει έκρηξη τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το ποσοστό νοσηλείας για τους μη εμβολιασμένους, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ήταν έξι φορές υψηλότερο από εκείνους που είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

  Ο Kluge είπε ότι οι χώρες που δεν έχουν πληγεί ακόμη από την μετάλλαξη Όμικρον, έχουν την ευκαιρία να δράσουν άμεσα, προστατεύοντας έτσι τους πιο ευάλωτους πολιτες, καθώς και να διασφαλίσουν την υγειονομική περίθαλψη, χωρίς να παραλύσει το σύστημα.

  Οι κυβερνήσεις σε αυτές τις χώρες, θα πρέπει να επιβάλλουν τις μάσκες υψηλής προστασίας σε όλους τους κλειστούς χώρους και να «τρέξουν» καμπάνιες για την χορήγηση της τρίτης ενισχυμένης δόσης.

  Όσον αφορά για τα PCR τεστ, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, ενώ τα self test ή rapid, θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω, κυρίως σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.

  Προειδοποιήσεις από FDΑ για τα self test – Πώς πρέπει να γίνονται για να είναι πιο αξιόπιστο το αποτέλεσμα

  Εγκρίθηκε η 4η δόση εμβολίου

  Την ίδια ώρα, η χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου, εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα. Η 4η δόση αφορά σε ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι θα μπορούν να την κάνουν 3-6 μήνες μετά την 3η. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

  Θεμιστοκλέους: «Είναι έτοιμα τα συστήματα»

  Τις εξελίξεις στο θέμα της τέταρτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού είχε προαναγγείλει νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Η τέταρτη δόση σε γενικό πληθυσμό δεν έχει εγκριθεί και δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο εάν η Όμικρον θα απαιτηθεί τροποποιημένη δόση εμβολίου» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και δήλωσε αισιόδοξος πως «δεν θα πάμε σε τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».

  Με πληροφορίες από Guardian