Πίνακας Περιεχομένων
    1. Καυστικός πρωθυπουργός στην «θριαμβολογία» του για την πρόταση μομφής

    Πρόταση μομφής ήταν και πάει. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να τζογάρει, για λόγους που δεν θα μάθει ποτέ κανείς, αφού ήταν σαφές πως γνώριζε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει πολιτική δύναμη εντός κι εκτός Βουλής που να απειλεί την παρούσα κυβέρνηση, και έχασε. Μετά απο δύο ημέρες έντονων συζητήσεων που γύριζαν ξανά στο 2018 και το τι έγινε στο Μάτι, με εκατέρωθεν κατηγορίες για τη διαχείριση των κρίσεων και των φυσικών καταστροφών, το κοινοβούλιο έδωσε 156 ψήφους εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Αν επιχειρήσει κανείς να κάνει μια ανάγνωση του αποτελέσματος, θα δει πως δεν συνέβη κάτι το τόσο αναπάντεχο, αφού η ΝΔ ούτως ή άλλως έχει αυτή την πλειοψηφία και είδε όλα τα υπόλοιπα κόμματα να ψηφίζουν εναντίον της. Καθώς όμως η αντιπολίτευση συνολικά δεν αποτελούσε ένα κοινό μέτωπο, δε θα μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω. Ναι μεν το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, η ΜΕΡΑ 25 και η Ελληνική Λύση στήριξαν την πρόταση μομφής, αλλά αυτό που έβγαινε προς τα έξω από το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι πως δεν πρόκειται για σωστή στιγμή διαταραχής του πολιτικού συστήματος με εκλογές.

    Ο κ. Τσίπρας, παρά την αναμενόμενη προσωπική ήττα, τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τελειώσει και απλά δεν το γνωρίζει. «Όταν ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο λοιδορίας και σαρκασμού, τότε έχει ήδη τελειώσει και ακόμα δεν το γνωρίζει. Έχετε τελειώσει πολιτικά κύριε Μητσοτάκη και το χειρότερο είναι ότι ζείτε στο δικό σας παράλληλο σύμπαν όπου όλα πάνε καλά».

    Αυτή η πρόταση μομφής από μεριάς του ήταν ένα πολιτικό τζογάρισμα, καθώς η βάσιμη εικασία λέει πως ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να μετρήσει δυνάμεις, ήθελε να δει αν μπορεί ο ίδιος να συσπειρώσει το χώρο της κεντροαριστεράς και αν θα είχε νόημα να ζητήσει εκλογές άμεσα κι όχι να καταγγέλει την κυβέρνηση δίχως να μιλάει για εκλογές, υπό τον φόβο ότι θα δοθεί στη ΝΔ μια νέα τετραετία πλειοψηφίας.

    Καυστικός πρωθυπουργός στην «θριαμβολογία» του για την πρόταση μομφής

    Ο πρωθυπουργός σχολίασε με έντονο ύφος τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το πέρας της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής και άφησε αιχμές για τη στάση του ΚΙΝΑΛ, θέλοντας και ο ίδιος με τη σειρά του να χτίσει την εικόνα του εκφραστή ενός τμήματος του πολιτικού κέντρο.

    «Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ρεαλιστικές και δημιουργικές σκέψεις. Ακόμα και όταν επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές, δεν υπήρξε καμία αναφορά για πειστική, συνολική εναλλακτική πρόταση. Ο λόγος σας ήταν ένα κακόηχο βουητό τυφλών καταγγελιών. Ανακοινώσατε κ. Τσίπρα ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι είναι τόσο ακριβής αυτή η εκτίμηση όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης.

    Άκουσα να κάνει (ο κ. Τσίπρας) αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Να διαστρέφει την αλήθεια. Το ξεπεράσατε όμως σήμερα κ. Τσίπρα. Κάθε πρόταση δύο ψέματα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να αποδομήσουμε ένα – ένα τα ψέματα τα οποία είπατε σήμερα στην αίθουσα. Δεν παραλείψατε να επιτίθεστε με το γνωστό οργισμένο ύφος σε εμένα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να εκτοξεύετε διχαστικά διλήμματα. Η αληθινή ζωή δεν χρειάζεται ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη τοξικότητα.

    Σήμερα χάρη στις μεγάλες προσπάθειες του υγειονομικού κόσμου το 84% των ενηλίκων είναι θωρακισμένο. Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό τον Σεπτέμβριο θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας. Το 91% άνω των 60 ετών είναι θωρακισμένο. Αργά και σταθερά φαίνεται να υποχωρούν τα κρούσματα και το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στην πίεση αλλά δεν τελειώσαμε με την πανδημία.

    Αναρωτιέμαι αν μπορούν να τα ακούσουν εκείνοι που διαλαλούσαν ότι δήθεν δεν υπάρχουν τα εμβόλια και στη συνέχεια ότι ξεστοκάρονται. Βάζατε νάρκες και τώρα υποκρίνεστε ότι τάχα βάζατε πλάτη. Δεν ζητάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες. Αναγνώρισε ο κ. Πολάκης τον εαυτό του. Εσείς που καταψηφίζατε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

    Αυτή η πρόταση μομφής πάντως, αποτέλεσε μια άσκηση «εδάφους» για τα κόμματα και ήταν η πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019. Τα κόμματα μέτρησαν τη συσπείρωσή τους, την πίστη που υπάρχει στους πολιτικούς αρχηγούς και πήραν τα διδάγματα τους για τη συνέχεια, η οποία σε περίπου ένα χρόνο περιλαμβάνει εκλογές. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει ό,τι γκρεμίστηκε μέσα από τη διαχείριση των καταστροφών και της πανδημίας, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα κληθούν να θωρακίσουν το αφήγημα τους και να δείξουν σε πρώτη φάση ότι μπορούν να κάνουν στις επόμενες εκλογές τη ΝΔ από κυβέρνηση πλειοψηφίας, κυβέρνηση μειοψηφίας.