Ο εφιάλτης του πολέμου έχει ξυπνήσει στην Ουκρανία και ήδη χιλιάδες κάτοικοι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες έχουν σκοτωθεί. Ο κόσμος ξεριζώνεται από τα σπίτια του για σωθεί από τις εκρήξεις. Σπαρακτικές εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από εχθές κι αποτελούν «μάρτυρες» της τραγικότητας εν έτει 2022. Απεγνωσμένοι άνθρωποι συρρέουν σε τρένα και λεωφορεία με τα κατοικίδιά τους, εγκαταλείποντας την χώρας τους.

  Τα πρωτοσέλιδα σε ξένα ΜΜΕ είναι αφιερωμένα στην καταστροφή που καταπατά το διεθνές δίκαιο και κάνει ολόκληρο τον κόσμο να θρηνεί. Η φωτογραφία μιας γυναίκας με ματωμένο και δεμένο κεφάλι στον απόηχο μιας ρωσικής επίθεσης δεσπόζει σε πολλά πρωτοσέλιδα, όπως σε αυτό της Guardian με τον τίτλο «Ο Putin εισβάλλει», στην Mirror που γράφει «Το αίμα της… στα χέρια του» και σε άλλα πολλά.

  Η Daily Mail αναφέρει ότι «ο Putin θα κατακτήσει την πρωτεύουσα σε λίγες μέρες» δίπλα σε μια φωτογραφία μιας μητέρας και του μικρού παιδιού της, ενώ φεύγουν από το Κίεβο με λεωφορείο.

  Ένα πιο κοντινό πλάνο στην τραυματισμένη γυναίκα, η οποία έχει γίνει η εικόνα της σύγκρουσης, χρησιμοποιείται  από τη γερμανική Bild  με τον τίτλο: «Αίμα του Putin». Η Express έχει επίσης την ίδια φωτογραφία και τον τίτλο «Ξανασχεδιάζοντας τον χάρτη της Ευρώπης με αίμα».

  Η Telegraph κυκλοφορεί με τον τίτλο «Νέος ψυχρός πόλεμος καθώς χτυπά ο Putin» και με ένα άρθρο γνώμης του Fraser Nelson αναφέρεται στην «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης». Ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο των Financial Times λέει ότι «οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Ουκρανία» και έχει επίσης μια ιστορία που σημειώνει ότι πρώην ηγέτες της Ιταλίας και της Αυστρίας είναι μεταξύ εκείνων που τώρα παραιτούνται από τα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών.

  Η γαλλική Libération έχει την εικόνα μιας τεράστιας έκρηξης στην Ουκρανία γράφοντας «L’impensable», δηλαδή το αδιανόητο γεγονός ενός μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη. Και άλλες εφημερίδες από όλο τον κόσμο, όπως η Elpais, γράφει για την επίθεση που εξαπόλυσε ο Putin, ενώ οι New York Times γράφει ότι ο «Biden του ρίχνει το φταίξιμο».

  Σε βίντεο του Bloomberg στο Twitter παρουσιάζονται εικόνες, κι από την Μαριούπολη, όπου ο κόσμος βρίσκεται σε καταφύγια προκειμένου να προστατευτεί. Η εικόνα ενός μικρού κοριτσιού που κλαίει έχει ραγίσει καρδιές. «Δεν θέλω να πεθάνω», λέει η Βλάντα κλαίγοντας. «Θέλω όλο αυτό να σταματήσει όσο πιο σύντομα γίνεται. Ξύπνησα από μια μεγάλη έκρηξη σήμερα. Κατάλαβα ότι ήταν πόλεμος», προσθέτει.

  Η Κριστίνα Κιριένκο λέει: «Δεν ανησυχώ για εμένα, αλλά για τα παιδιά μου. Ξύπνησαν και κλαίγοντας, ρωτούσαν τι έγινε μαμά. Τι να του πω; Ο πόλεμος; Δεν το καταλαβαίνει. Ρώτησε τι πρέπει να κάνω».