Πίνακας Περιεχομένων
    1. Εκκενώνονται οικισμοί

    Ένας άνδρας κατηγορείται για εμπρησμό στην Ηλεία, ενώ η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα. Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε το OPEN ότι το άτομο είχε μηχανάκι, και ότι από όπου περνούσε μετά από λίγο φούντωνε φωτιά. Το περιστατικό έχουν δει και πολίτες, ωστόσο έχει καταγραφεί και σε άλλα συστήματα.

    Το απόγευμα της Τετάρτης, ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής μιλούσαν για σοβαρές υποψίες για εμπρηστές στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς μέσα σε δύο ώρες, εκδηλώθηκαν 7 εστίες σε 3 χωριά. Μάλιστα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε) της πυροσβεστικής είχαν μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία για τη διενέργεια έρευνας. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία, οι 4 εξ’ αυτών στην Αρχαία Ολυμπία. Συγκεκριμένα οι φωτιές ξέσπασαν στις 08:03, 08:24, 11:33, 12:35, 13:03, 14:42, 16:29.

    Την ίδια ώρα 150 άτομα είναι εγκλωβισμένα στο χωριό Κλαδέος, με την πυροσβεστική να έχει ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας. Η φωτιά έχει κάψει πολλά σπίτια. Παράλληλα, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού Λάλα, καθώς οι μαύροι καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό. Κάτοικοι αρνούνται να φύγουν από τις οικίες τους, την ώρα που η αστυνομία προσπαθεί να εκκενώσει την περιοχή.

    Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα.

    Για το χωριό Κλαδέος, μιλώντας στο OPEN, η κυρία Κανέλλα Φωτοπούλου της οποίας η μητέρα μένει στο χωριό, οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο και κάνουν ό,τι μπορούν, ενώ δεν έχουν μπαταρία για να επικοινωνήσουν με κάποιον. Το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει στις Πεύκες, όπου καίγονται σπίτια και περιουσίες. Περίπου 20 άτομα εγκλωβίστηκαν για περίπου μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με κάτοικο της συγκεκριμένης περιοχής κινδύνευσαν άνθρωποι ενώ οι φλόγες έκαιγαν τις γύρω αυλές. Στην περιοχή επιχειρούν 174 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

    «Η φωτιά ερχόταν προς το μέρος μας με άγριες διαθέσεις. Με ιδιωτικά μέσα καταφέραμε και με την συνδρομή των αστυνομικών που ήρθαν στη συνέχεια καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτοί που μείναμε πίσω είχαμε έτυχε και είχαμε υδροφόρες. Τα λεπτά περνούσαν απελπιστικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    «Στο χωριό έχουν καεί κάποιες αποθήκες και δεν μπορώ να γνωρίζω για σπίτια. Πιθανότατα έχουν μείνει πίσω και άνθρωποι, ο δρόμος από ένα σημείο και μετά ήταν ανοιχτός για να φύγει όποιος ήθελε, αλλά δε γνωρίζω», τόνισε ακόμη. Σύμφωνα με το patrisnews.gr, αρκετοί οικισμοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο.

    Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα. Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας είχαν διακομιστεί δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

    Εκκενώνονται οικισμοί

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις και τα πύρινα μέτωπα. Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα Ηλείας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, ‘Ανω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα εκκενώστε τώρα προς Πανόπουλο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

    Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης των οικισμών Φρίξα και Κορτσά. Νέα πυρκαγιά σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα , στην ευρύτερη περιοχή Κολλυρίου – Λαμπετίου, η οποία κατευθύνεται στο χωριό Κρεμαστή. Η φωτιά καίει σε τρία μέτωπα. Το ένα πολύ κοντά στην Κρεμαστή, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωση και για τη Μονή της Κρεμαστής. Εντολή για προληπτική εκκένωση δόθηκε και στο χωριό Κολίρι, ενώ στον άγιο Γεώργιο, η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα στο νεκροταφείο και απειλεί σπίτια.