O ράπερ R. Kelly καταδικάστηκε για παιδική πορνογραφία χθες, ενώ αθωώθηκε για άλλες επτά κατηγορίες. Σύμφωνα με το «TMZ», ο ράπερ κρίθηκε ένοχος από τους ενόρκους, για 6 από τις 13 κατηγορίες που τον βαραίνουν στην ομοσπονδιακή υπόθεση της πολιτείας του Ιλινόις. Οι τρεις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε αφορούσαν παραπλάνηση ανηλίκων, ενώ κρίθηκε αθώος για κατηγορίες παρεμπόδισης δικαιοσύνης για την υπόθεση του 2008, ότι έστησε τη δίκη για την παιδική πορνογραφία, δωροδοκώντας τους ενόρκους.

    Αντιμετωπίζει έως και 90 χρόνια φυλάκιση μόνο για τις κατηγορίες του Σικάγο και είναι ένας άνδρας 55 ετών, οπότε πιθανότατα θα πεθάνει στη φυλακή. Οι δύο συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν αθώοι για όλες τις κατηγορίες.

    Η ετυμηγορία έρχεται μήνες αφότου ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη καταδίκασε τoν Kelly σε 30 χρόνια φυλάκιση τον Ιούνιο για εκβιασμό και σωματεμπορία. Βάσει αυτής της ποινής, ο 55χρονος δεν θα δικαιούται αποφυλάκιση μέχρι να είναι περίπου 80 ετών. Εκκρεμούν ακόμα δύο δίκες για σεξουαλική παρενόχληση, μία στη Μινεσότα και μία στο κρατικό δικαστήριο στο Σικάγο.

    Οι ένορκοι την Τετάρτη έγραψαν πολλές ερωτήσεις στον δικαστή, τουλάχιστον μία που υποδηλώνει ότι οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν ορισμένες από τις νομικές πολυπλοκότητες της υπόθεσης.

    Κάποιος ρώτησε αν έπρεπε να εξετάσουν αν ο Kelly τόσο ξελόγιασε και εξανάγκασε τις ανήλικες σε σεξουαλικές πράξεις, ή ότι είτε τις δελέασε είτε τις εξανάγκασε. Μετά τις ενστάσεις του δικηγόρου του Kelly, ο δικαστής είπε ότι έπρεπε να εξετάσουν μια από τις κατηγορίες.

    Ο Kelly γεννημένος ως Robert Sylvester Kelly, ήθελε απεγνωσμένα να ανακτήσει παιδικά πορνογραφικά βίντεο που έκανε και τα έβαζε σε μια τσάντα γυμναστηρίου, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Είπαν ότι πρόσφερε έως και 1 εκατομμύριο δολάρια για να ανακτήσει τα χαμένα βίντεο πριν από τη δίκη του το 2008, γνωρίζοντας ότι θα είχε μπλεξίματα με τον νόμο. Η προσπάθεια για την απόκρυψη της κακοποίησής του διήρκεσε από το 2000 έως το 2020, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

    Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και οι εισαγγελείς τον κατηγορούσαν για βιντεοσκόπηση σεξουαλικών επαφών με ανηλίκους. Στις μαρτυρίες βρίσκεται κι αυτή της 37χρονης σήμερα βαφτιστήρας του, Jane, που ισχυρίζεται ότι ο τραγουδιστής έκανε σεξ μαζί της εκατοντάδες φορές πριν ενηλικιωθεί. Πρώτη φόρα έκανε σεξ μαζί της όταν ήταν 14 ετών. Ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται να κακοποιεί μια 14χρονη αποτέλεσε το στοιχείο «κλειδί» για τη δίκη.

    Η βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Ποζόλο περιέγραψε πώς στο βίντεο φαίνεται ο Kelly να ουρεί πάνω στο κορίτσι. «Αυτή η ταπεινωτική πράξη αποτυπώνεται σε αυτό το βίντεο», είπε, προσθέτοντας πως «Αυτή η κακοποίηση θα υπάρχει για πάντα στη μνήμη όλων». «Ποιος το κάνει αυτό; Ποιος χρησιμοποιεί ένα 14χρονο παιδί για να γυρίσει ένα βίντεο σαν αυτό; Αυτός ο άνθρωπος. Ο Robert Kelly».

    Μερικοί ένορκοι στη δίκη του 2008 είπαν ότι έπρεπε να αθωώσουν τον Kelly επειδή το κορίτσι στο βίντεο δεν κατέθεσε. Στην ομοσπονδιακή δίκη στο Σικάγο, η Jane είπε ότι είπε ψέματα σε μια πολιτειακή κριτική επιτροπή το 2002 όταν είπε ότι δεν ήταν αυτή στο βίντεο, λέγοντας ότι μέρος του λόγου της που είπε ψέματα ήταν ότι νοιαζόταν για εκείνον.

    Για να μην διακινδυνεύσει το όνομά του σε περίπτωση που χανόταν η κασέτα, o R.Kelly της είχε δώσει χρήματα και το είχε καταγράψει, ώστε να ισχυριστεί ότι ήταν ιερόδουλη που γνώρισε τυχαία. «Σε περίπτωση που κάποιος έβλεπε την κασέτα ή αν κυκλοφορούσε για τον οποιοδήποτε λόγο, θα έλεγε ότι είμαι πόρνη» δήλωσε ενώπιον του Δικαστηρίου. Οι ερωτικές τους επαφές έληξαν όταν έκλεισε τα τα 18 έτη.

    Αν και οι δικηγόροι του εμμένουν στην αθωότητά του, ο ράπερ είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν σε 30 χρόνια φυλάκισης για ομοσπονδιακά σεξουαλικά εγκλήματα στη Νέα Υόρκη.