Το Renascença Clube, διαθέτει μια τεράστια ιστορία στο βόρειο τμήμα του Rio, ως σύμβολο φυλετικής υπερηφάνιας και αντίστασης, από την ίδρυση του το 1951, από μαύρους Βραζιλιάνους. Σήμερα, με τη δημόσια οργή απέναντι στον ακροδεξιό πρόεδρο, Jair Bolsonaro, να μαίνεται – το ιστορικό κλαμπ samba, λαμβάνει τα μέτρα του ενάντια στην επικρατούσα κυβέρνηση.

    Ωστόσο, η διαμαρτυρία της προηγούμενης εβδομάδας  προκάλεσε μια αναπάντεχη αντίδραση από την διεύθυνση του κλαμπ, η οποία σκανδάλισε τον κόσμο της samba και προκάλεσε πολιτική αναταραχή στην βραζιλιάνικη κοινωνία, την μεγαλύτερη στα τρία χρόνια ηγεσίας του Bolsonaro.

    Evening Standard: Από τη Νάξο στη Μήλο – Παρουσίασε τα 20 ομορφότερα νησιά για το καλοκαίρι

    Το πρωί μετά το τελευταίο τους show, στις 24 Ιανουαρίου, δημοσιεύτηκε στα social media,  μια δήλωση υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του Renascença Clube, Alexandre Luiz Xavier Alves, η οποία ανέφερε πως το κλαμπ απαγορεύει οποιουδήποτε είδους κομματική – πολιτική διαμαρτυρία.

    Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε την αντίδραση των προοδευτικών φαν της samba, οι οποίοι πιστεύουν πως η απόφαση πάρθηκε από κομματικά μέλη των Bolsonaristas, σε μια προσπάθεια να αποσιωπήσουν την κριτική που ασκείται στον ηγέτη τους. Ένα μέλος του κλαμπ, έγραψε χαρακτηριστικά στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, πως όποιος αποδέχεται το κακό χωρίς να διαμαρτυρηθεί εναντίον του, ουσιαστικά συνεργάζεται με αυτό, ένα απόφθεγμα του Martin Luther King Jr.

    «Πρόκεται για ένα κλαμπ που δημιουργήθηκε για να αποδεχτεί τους ανθρώπους που περιθωριοποιούσε η κοινωνία – ένα κλαμπ που γεννήθηκε για να πολεμήσει τους καταπιεστές, τώρα παίρνει το μέρος του καταπιεστή.»

    Η γενική κατακραυγή, ανάγκασε τους διευθύνοντες του Renascença να υπαναχωρήσουν. Διέγραψαν την αρχική τους διχαστική δήλωση και έγραψαν μια δεύτερη, επιμένοντας πως το κλαμπ τους είναι και θα παραμείνει πολιτικά ουδέτερο και δεν φέρει καμία ευθύνη για τις πολιτικές διαδηλώσεις των καλλιτεχνών και του κοινού.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος του, Alves, ισχυρίστηκε πως η πρώτη δήλωση δημοσιεύτηκε λανθασμένα, ύστερα από πιέσεις μελών του συντηρητικού κόμματος, που τον κατηγόρησαν για συνενοχή στις επιθέσεις έναντια στον Bolsonaro.

    Πηγή: The Guardian