Το καρναβάλι επέστρεψε στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, μαζί με την λάμψη και τους χορούς. Η πόλη του καρναβαλιού ξαναγέμισε από κόσμο, που ξεχύθηκε στους δρόμους για να γιορτάσει. Το καρναβάλι ακυρώθηκε το 2021 λόγω της πανδημίας και επέστρεψε το 2022 με μικρή καθυστέρηση, καθώς πάνω από το 75% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

  Πούπουλα, φτερά, παγιέτα, γκλίτερ και βέβαια σάμπα, δεν έλειψαν από την γιορτή. Το καρναβάλι των τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων ευρώ, προσφέρει περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες. Υπολογίζεται ότι 75.000 άτομα το παρακολουθούν κάθε βράδυ.

  Οι προετοιμασίες απαιτούν μοδίστρες, ενδυματολόγους και άλλες ειδικότητες. Οι χορευτές και οι τυμπανιστές κάνουν πρόβες για μήνες, ώστε οι συμμετέχοντες να μάθουν τη μελωδία και τα λόγια του τραγουδιού. Οι σχολές χορού ετοιμάζονταν καιρό για το καρναβάλι του 2022, που αναπτερώνει το ηθικό εκατομμύρια Βραζιλιάνων. Οι σχολές σάμπα για δύο χρόνια έμεναν σχεδόν κλειστές, όμως, πλέον καθηγητές και μαθητές έχουν λόγο για να νιώθουν χαρούμενοι.

  «Δεν υπάρχει τίποτα συγκρίσιμο με το να είσαι στο καλύτερο show στη γη, για εμάς που είμαστε χορευτές και είμαστε στην πρώτη γραμμή, το να μπορείς να είσαι σε αυτή τη σκηνή είναι ένα προσωπικό επίτευγμα», λέει μια χορεύτρια. Η χαρά του καρναβαλιού επιστρέφει στη ναυαρχίδα του, παρά το πλήγμα που άφησε η πανδημία.

  Περισσότεροι από 663.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη Βραζιλία. Αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στον κόσμο, σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο ερευνών Our World in Data.

  Το Sambadrome του Ρίο είναι ο χώρος της παρέλασης από τη δεκαετία του 1980 και είναι σύμβολο των εορτασμών του καρναβαλιού της Βραζιλίας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν καταφύγιο για περισσότερους από 400 άστεγους και χρησιμοποιήθηκε και ως σταθμός εμβολιασμού.

  Μια θέση στην κερκίδα κοστίζει περίπου 50 δολάρια και τα πιο ακριβά καθίσματα μπορεί να κοστίζουν πάνω από 1.260 δολάρια. Η είσοδος σε μια από τις σχολές σάμπα είναι ακριβή για τους περισσότερους, αλλά είναι δωρεάν για άτομα που ασχολούνται με την παρέλαση όλο το χρόνο. Υπάρχουν βέβαια διάφορα πάρτυ που γίνονται στους δρόμους, όπου δεν χρειάζεται να πληρώσει κανείς κάτι.

  Το Σάο Πάολο ξεκίνησε επίσης την καρναβαλική παρέλασή του το βράδυ της Παρασκευής. Οι παρελάσεις και των δύο πόλεων πραγματοποιούνται συνήθως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, αλλά οι δήμαρχοι τους τον Ιανουάριο ανακοίνωσαν από κοινού ότι αναβάλλουν το καρναβάλι για δύο μήνες λόγω της παραλλαγής όμικρον. Η είδηση είναι ελπιδοφόρα και για το δικό μας πατρινό καρναβάλι, που καλώς έχοντων των πραγμάτων, θα επιστρέψει του χρόνου.

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr: