Το ρόλο του μεσολαβητή για την απελευθέρωση πέντε Βρετανών αιχμαλώτων από την Ρωσία ανέλαβε ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι Roman Abramovich δείχνοντας μάλιστα και τη συμπόνοια του στους ανθρώπους αυτούς που πέρασαν φριχτά στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών.

    Ο 55χρονος Ρώσος Μίδας μετέφερε με το ιδιωτικό του τζετ από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία τους Βρετανούς αιχμαλώτους Τζον Χάρντινγκ, Σον Πίνερ, Έιντεν Άσλιν, Ντίλαν Χέιλι και Άντριου Χιλ σε ένα ιδιωτικό τζετ που τους μετέφερε από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία.

    Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι Βρετανοί μεταφέρθηκαν σε λουξ σουίτες με δερμάτινα καθίσματα με τον Αμπράμοβιτς να τους δίνει ολοκαίνουρια iPhone για να μπορούν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειές και τους φίλους και να τους ενημερώσουν ότι επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «ThSun», o Tζον Χάρτινγκ που είχε την τύχη να είναι ένας εκ των αιχμαλώτων που απόλαυσε το ταξίδι με το υπερπολυτελές ιδιωτικό αεροσκάφος του πρώην κολλητού του Πούτιν, έσπευσε να του πλέξει το εγκώμιο.

    «Είναι θρύλος. Τον λατρεύουμε και είμαι τόσο ευγνώμων για τις προσπάθειές του». Βέβαια, όπως παραδέχτηκε, αρχικά δεν τον αναγνώρισε. «Δεν το κατάλαβα και ο Σον μου είπε ότι του μοιάζει. Τον πλησίασε στο αεροπλάνο και τον ρώτησε από πού είναι και ο Ρομάν του είπε από το Λονδίνο. Τότε ο Βρετανός του απάντησε: Πράγματι μοιάζεις με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και εκείνος τότε αποκάλυψε την ταυτότητά του: «Αυτό συμβαίνει επειδή αυτός είμαι, κύριε». Δεν μπορούσε να τον πιστέψει.

    Τα βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο 55χρονος Ρώσος ολιγάρχης έπαιξε προχθές καταλυτικό ρόλο στην απελευθέρωση των πέντε Βρετανών αιχμαλώτων, οι οποίοι ήταν επί μήνες αιχμάλωτοι των Ρώσων. Αντιμετώπιζαν την ποινή του θανάτου, κι όμως κατάφεραν να απελευθερωθούν και να έχουν «βασιλική» μεταχείριση στο ιδιωτικό αεροσκάφος του Αμπράμοβιτς.

    Εκτός από ένα iPhone 13, που έδωσε στον κάθε Βρετανό αιχμάλωτο, ο Αμπράμοβιτς έπιασε τη συζήτηση μαζί τους για το ποδόσφαιρο και τους πρόσφερε ένα λουκούλλειο γεύμα με μπριζόλεςκαναπεδάκια και τιραμισού στην διάρκεια της πτήσης από τη Μόσχα στο Ριάντ.