Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η Ρωσία απειλεί να χτυπήσει αποστολές όπλων
    2. Η συνομιλία του Zelensky με τον Bennett

    Τα ρωσικά στρατεύματα κινήθηκαν ακόμα πιο κοντά στο Κίεβο τις πρωινές ώρες, σημειώνοντας μεγάλες καταστροφές σε πόλεις και κωμοπόλεις. Η Μόσχα, κατά την 18η ημέρα της εισβολής της, συνεχίζει τους βομβαρδισμούς της στην Ουκρανία, ενώ χτυπήθηκε και το ουκρανικό Κέντρο για τη Διεθνή Ειρήνη και Ασφάλεια κοντά στο Lviv. Πρόκειται για μια τεράστια στρατιωτική βάση που περιλαμβάνει ένα κέντρο εκπαίδευσης για στρατιώτες, κυρίως για ειρηνευτικές αποστολές.

    Ένα μεγάλο τμήμα του Makariv, ένα χωριό δυτικά του Κιέβου, έχει υποστεί ζημιές από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Φωτογραφίες που το CNN επιβεβαίωσε την εγκυρότητά τους, δείχνουν χτυπήματα σε συγκροτήματα κατοικιών, σχολεία και ιατρικές εγκαταστάσεις. Στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, δορυφορικές εικόνες δείχνουν πυρκαγιές σε πολυκατοικίες και βενζινάδικα. Επτά άμαχοι, επίσης, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από το χωριό Περεμόγκα, στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

    Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο πριν τις 6 το πρωί στα περίχωρα της βορειοδυτικής πόλης Lviv, σύμφωνα με το CNN, που αποτελεί πολιτιστικό κόμβο της Ουκρανίας και το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο κυβερνήτης του Lviv κάνει λόγο για 35 νεκρούς και 134 τραυματίες από την πυραυλική επίθεση. Σύμφωνα με την Guardian, ο αριθμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος και ολοένα και αυξάνεται.

    Ένας δημοσιογράφος των New York Times σκοτώθηκε κοντά στο Κίεβο, επιβεβαίωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής στην Guardian. Πρόκειται για τον 51χρονο βιντεογράφο Μπρεντ Ρενώ.  Ο δεύτερος δημοσιογράφος με τον οποίο ταξίδευε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

    Πάντως, η επίσημη σελίδα των NYT στο Twitter διευκρίνισε πως ο ρεπόρτερ είχε να εργαστεί χρόνια για εκείνους και ήταν ένας παλιός εξωτερικός συνεργάτης τους. «Είμαστε βαθιά θλιμμένοι που πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Μπρεντ Ρενώ. Ο Μπρεντ ήταν ένας ταλαντούχος φιλμογράφος που είχε συνεισφέρει στους New York Times μέσα στα χρόνια.

    Αν και είχε συνεργαστεί με τους New York Times στο παρελθόν (η πιο πρόσφατη φορά το 2015), δεν βρισκόταν σε αποστολή για κανένα τμήμα των Times στη Ουκρανία. Οι αρχικές αναφορές πως εργαζόταν για τους Times, κυκλοφόρησαν επειδή φορούσε ένα πάσο των Times που του είχε δοθεί για μία αποστολή χρόνια πριν» αναφέρουν.

    Ασθενοφόρα κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, όπως αναφέρει ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή, όπως μεταδίδουν οι αξιωματούχοι. Βομβαρδίστηκε και η Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το Ukrinform, που επικαλείται την ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram.

    Ένα αεροδρόμιο στην πόλη Ivano-Frankivsk της δυτικής Ουκρανίας καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή, όπως μεταδίδει ο δήμαρχος της πόλης Ruslan Martsinkiv. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

    Η Ρωσία απειλεί να χτυπήσει αποστολές όπλων

    Ακόμα, η Ρωσία φαίνεται να απείλησε να πυροβολήσει αποστολές όπλων στην Ουκρανία. Χαρακτήρισαν τις αυτοκινητοπομπές με ξένα όπλα «νόμιμους στόχους». Η προειδοποίηση, εντείνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και μιας χώρας του ΝΑΤΟ, κάτι που θέλουν να αποφύγουν.

    Η προειδοποίηση ήρθε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν 200 εκατομμύρια δολάρια για αμυντική βοήθεια και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η βοήθεια θα περιλαμβάνει «αντιθωρακισμένα, αντιαεροπορικά συστήματα και φορητά όπλα για την υποστήριξη των υπερασπιστών της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας που αντιμετωπίζουν την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας».

    Το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας στην τελευταία του αξιολόγηση πληροφοριών.

    Η συνομιλία του Zelensky με τον Bennett

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Naftali Bennett, για τους τρόπους που μπορούν να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία, οι οποίες μαίνονται. Συζήτησαν, ακόμα, και για τις προσπάθειες του Ισραήλ να επιλύσει τη σύγκρουση, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

    Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών διήρκεσε πάνω από μία ώρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Bennett.  Μετά την κλήση, ο Zelensky έγραψε στο Twitter ότι συζήτησαν για «τη ρωσική επιθετικότητα και τις προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες». Aκόμα, ζήτησε βοήθεια για την απελευθέρωση του αιχμάλωτου δημάρχου της Μελιτόπολης και τοπικών δημοσίων προσώπων.

    Στην ομιλία του, ο Ουκρανός πρόεδρος, συνέκρινε τα στρατεύματα του Putin με τρομοκράτες του «ISIS», μετά από την απαγωγή του δημάρχου. Η Μόσχα διόρισε μια φιλορώσα βουλευτή στη θέση του εκλεγμένου δημάρχου της Μελιτόπολης που απήχθη, την ώρα που ο ουκρανός πρόεδρος απήγγειλε απειλές εναντίον ενδεχόμενων συνεργατών και υποστηρικτών της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η βουλευτής Γκαλίνα Ντανιλτσένκο κάλεσε τους κατοίκους της Μελιτόπολης να «προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα».

    Η Ντανιλτσένκο σχεδιάζει μια Λαϊκή Επιτροπή, όπως υποστηρίζει, η οποία θα επιλύσει τα ζητήματα της Μελιτόπολης, όπου ζουν περίπου 150.000 άνθρωποι. Πάντως, Ισραηλινοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν αναφορές ότι ο Bennett πίεσε τον Zelensky να αποδεχτεί τους όρους της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Ουκρανία: Πώς ανατρέπει ο πόλεμος την ανάκαμψη των αεροπορικών πτήσεων στην Ευρώπη

    Πολωνία και Βαλτική: Η Δύση αγνοούσε επί 15 χρόνια τις προειδοποιήσεις τους για τον Putin

    Ιράκ: Δώδεκα βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο αμερικανικό προξενείο στην πόλη Erbil