Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ρωσία: Κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις για εγκλήματα

    Έναν εντελώς διαφορετικό πόλεμο παρακολουθούν οι πολίτες στη Ρωσία από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενδεικτικό της ανείπωτης προπαγάνδας που επικρατεί. Εξού και οι περισσότεροι επικοινωνούν μέσω Telegram, προκειμένου να μαθαίνουν τα πραγματικά σκληρά γεγονότα του πολέμου. Το BBC έκανε ένα εκτενές ρεπορτάζ, για τον τρόπο που μεταδίδουν την εισβολή της Ρωσίας τα ΜΜΕ, με εμφανείς διαφορές από αυτά που παρακολουθεί ο υπόλοιπος κόσμος.

    Την Τρίτη, στο κρατικά ελεγχόμενο Channel One, ένα από τα πιο δημοφιλή κανάλια της Ρωσίας, η κανονική ροή διακόπτεται στις 05:30, ώρα Μόσχας. Οι παρουσιαστές ανακοινώνουν τις εξελίξεις από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και μεταφέρουν την είδηση ότι οι αναφορές για ουκρανικές δυνάμεις που καταστρέφουν ρωσικό στρατιωτικό υλικό είναι ψευδείς, σχεδιασμένες να «παραπλανούν τους άπειρους θεατές. Στο διαδίκτυο συνεχίζουν να κυκλοφορούν πλάνα που είναι ψεύτικα», ακούγεται να λέει η παρουσιάστρια του έκτακτου δελτίου.

    Αργότερα, στις 08:00 ώρα Μόσχας, το BBC παρακολουθεί το πρωινό του τηλεοπτικού καναλιού NTV, το οποίο ανήκει σε θυγατρική της Gazprom, μιας εταιρείας που ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στα γεγονότα στο Ντονμπάς, την περιοχή στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία δήλωσε ότι ξεκινά την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» για την αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της Ουκρανίας.

    Ουδεμία αναφορά για το στρατιωτικό κονβόι μήκους χιλιομέτρων που κατευθύνεται από τη Λευκορωσία στα βόρεια προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. «Ξεκινάμε με τα τελευταία νέα από το Ντονμπάς. Οι μαχητές του LNR (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ) συνεχίζουν την επίθεσή τους, έχοντας διανύσει 3 χιλιόμετρα, ενώ οι μονάδες DNR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ) έχουν διανύσει 16 χιλιόμετρα», λέει ο παρουσιαστής του NTV.

    Ο παρουσιαστής κάνει και μια αναφορά στους αντάρτες υποστηριζόμενους από τη Μόσχα, που έχουν τον έλεγχο των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από την επέμβαση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία πριν από οκτώ χρόνια.

    Το μεγάλο λάθος του Vladimir Putin

    Ρωσία: Κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις για εγκλήματα

    Ταυτόχρονα, στο Rossiya 1 και το Channel One, τα δύο πιο δημοφιλή κανάλια της Ρωσίας, και τα δύο ελεγχόμενα από το κράτος, οι ουκρανικές δυνάμεις κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς. Η απειλή για τους αμάχους στην Ουκρανία δεν προέρχεται από ρωσικές δυνάμεις, αλλά από «Ουκρανούς εθνικιστές», λέει η παρουσιάστρια του Rossiya 1. «Χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα, τοποθετώντας σκόπιμα συστήματα κρούσης σε κατοικημένες περιοχές και εντείνοντας τους βομβαρδισμούς πόλεων στο Ντονμπάς».

    Κάπου στις απογευματινές ειδήσεις και συγκεκριμένα στο NTV, γίνεται αναφορά στο ότι η πόλη Χάρκοβο βομβαρδίζεται. Ωστόσο, άκουσον άκουσον, στην περιγραφή καταρρίπτεται οποιαδήποτε αναφορά για ευθύνη ρωσικών δυνάμεων, χαρακτηρίζοντας τις εικόνες ψευδείς. «Κρίνοντας από την τροχιά του πυραύλου, το χτύπημα έγινε από τα βορειοδυτικά, όπου δεν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις», λέει ο παρουσιαστής κατά τη διάρκεια της ειδησεογραφίας. Τέσσερις ώρες αργότερα, ένα δελτίο της Rossiya 1 το πηγαίνει ακόμα παραπέρα, κατηγορώντας την ίδια την Ουκρανία για τον βομβαρδισμό. «Να χτυπήσει το Χάρκοβο και να πει ότι ήταν η Ρωσία. Η Ουκρανία χτυπά τους δικούς της και λέει ψέματα στη Δύση. Είναι όμως δυνατόν να εξαπατηθεί ο λαός;», αναρωτιέται.

    Κατά τη διάρκεια ενός δελτίου στις 17:00 ώρα Μόσχας, παρουσιάστρια του Rossiya 1 περιγράφει εξίσου ψευδείς τις ειδήσεις για την Ουκρανία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και ανακοινώνει πως η κυβέρνηση της Ρωσίας θα εγκαινιάσει έναν νέο ιστότοπο όπου «θα δημοσιεύονται μόνο αληθινές πληροφορίες».

    Οι Ρώσοι τηλεθεατές παρακολουθούν τους παρουσιαστές να μιλούν για εγκλήματα πολέμου από την Ουκρανία. Χωρίς ίχνος αντικειμενικότητας, ο παρουσιαστής Vyacheslav Nikonov, παίρνει θέση υπέρ του Κρεμλίνου. «Αγαπώ πολύ την Ουκρανία, αγαπώ τους Ουκρανούς. Έχω ταξιδέψει σε όλη τη χώρα πολλές φορές. Είναι πράγματι μια λαμπρή, υπέροχη χώρα. Και νομίζω ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται, φυσικά, να είναι μια ευημερούσα, φιλική χώρα. Η αιτία είναι δίκαιη. Θα είμαστε νικητές».

    Επί της ουσίας, ευτυχώς που ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι ενημερώνονται από ανεξάρτητους ιστότοπους ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο περισσότερες εικόνες και βίντεο με νεκρούς στρατιώτες και αιχμαλώτους πολέμου βγαίνουν στην επιφάνεια.

    Με πληροφορίες από BBC