Πίνακας Περιεχομένων
  1. Οι χώρες που δεν ήθελαν να αποκλειστεί η Ρωσία από το SWIFT

  Αντιδρά το Κίεβο στην αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει πιο επιζήμιες κυρώσεις στη Ρωσία, μετά από την κήρυξη του πολέμου. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να μην εξαιρέσουν τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT μέσω του οποίου λαμβάνει ξένο νόμισμα. Το SWIFT με έδρα το Βέλγιο είναι ένα σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων, μέσω του οποίου γίνονται όλες οι συναλλαγές.

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, εξέφρασε την οργή του μετά από τις αποφάσεις. Προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πολιτικοί θα λερώσουν με «αίμα τα χέρια τους» εάν δεν επιβάλουν βαρύτερες κυρώσεις στη Μόσχα, αποκόπτοντας τη Ρωσία από το σύστημα πληρωμών.

  «Δεν θα είμαι διπλωματικός σε αυτό. Όλοι όσοι αμφιβάλλουν τώρα εάν η Ρωσία θα πρέπει να απαγορευτεί από το Swift πρέπει να καταλάβουν ότι το αίμα αθώων Ουκρανών ανδρών, γυναικών και παιδιών θα είναι στα χέρια τους επίσης» έγραψε στο Twitter. Το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) χρησιμοποιείται από πάνω από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αποστολή ασφαλών πληρωμών και στην ουσία αποτελεί το «κλειδί» της μεταφοράς κεφαλαίων στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας.

  Οπότε η αποκοπή της Μόσχας από το σύστημα, θα την εμπόδιζε από το να στείλει κεφάλαια εκτός των συνόρων της, με συνέπειες τόσο στον τομέα πετρελαίου και του φυσικού αερίου της χώρας και της Ευρώπης. Οι τρέχουσες συναλλαγές θα έπρεπε να διενεργούνται απευθείας μεταξύ τραπεζών ή να δρομολογούνται μέσω νεοσύστατων ανταγωνιστικών συστημάτων, αυξάνοντας το κόστος και δημιουργώντας καθυστερήσεις.

  Ο επικεφαλής μεγάλης ρωσικής τράπεζας, της VTB, ωστόσο, είπε ότι θα υπάρχουν και άλλα κανάλια για πληρωμές. Οι ρωσικές τράπεζες θα μπορούσαν να κάνουν πληρωμές μέσω χωρών που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις, όπως η Κίνα, που διαθέτει το δικό της σύστημα πληρωμών για να ανταγωνιστεί τη Swift, που ονομάζεται Cips.

  Οι χώρες που δεν ήθελαν να αποκλειστεί η Ρωσία από το SWIFT

  Ο πρόεδρος της Ουκρανίας,Volodymyr Zelensky, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες της Ε.Ε, πριν από την σύνοδο κορυφής, αναφέροντας ότι ενδέχεται να μην μπορέσει να τους ξαναμιλήσει λόγω της τεταμένης κατάστασης. Ο Zelensky ισχυρίστηκε ότι Ρώσοι βρίσκονταν στην ουκρανική πρωτεύουσα και ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του μπορεί να δολοφονηθούν.

  Την ώρα που μερικές χώρες της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανακοινωθούν τώρα οι αυστηρότερες κυρώσεις, όπως και ο Boris Johnson. Ο Mark Rutte, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, παραδέχτηκε ότι «πολλοί τον παρακάλεσαν», αλλά «πρέπει να αξιολογηθεί το τι θα συμβεί εάν αποκοπεί η Ρωσία». Ο Johnson ζήτησε να αποσύρουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο Swift κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην G7. Ο Καναδός, Justin Trudeau, ήταν ο μόνος που τον υποστήριξε στην εξεύρεση τρόπου επιβολής της απαγόρευσης.

  Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Γερμανία , η Κύπρος και η Ιταλία ήταν μεταξύ εκείνων που αντιτάχθηκαν στη λήψη του μέτρου, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι θα έβλαπτε το δολάριο των ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και να προωθήσει τα κρυπτονομίσματα.

  Ένας διπλωμάτης πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έφεραν την ομόφωνη υποστήριξη εντός της Ε.Ε θα ήταν «πολύ πιο αποτελεσματικά με υψηλό κόστος και συνέπειες από το Swift, το οποίο μπορεί να χρειαστεί για πράγματα που είναι πολύ σημαντικά για ορισμένα κράτη μέλη της».

  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, είπε ότι συμφωνήθηκαν κυρώσεις που θα υποβάθμισαν τη ρωσική βιομηχανία, θα ωθήσουν την οικονομία της σε ύφεση και θα μπλοκάρουν τις εξαγωγές αντικαταστατών στοιχείων. Οι κυρώσεις που στοχεύουν τις ρωσικές τράπεζες και κρατικές εταιρείες, θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ρωσίας, τον πληθωρισμό και θα διαβρώσουν σταδιακά τη βιομηχανική βάση της Ρωσίας. Η Λευκορωσία θα υπαγεί επίσης σε ένα πακέτο κυρώσεων, λόγω της βοήθειάς που παρείχε στην Ρωσία.

  Πηγή: Guardian