Πίνακας Περιεχομένων
    1. Θα κάνει χρήση των πυρηνικών όπλων η Ρωσία;

    Το λιμάνι της Οδησσού επλήγη από νέα ρωσικά πυρά το Σάββατο, καθώς οι στρατιωτικές αρχές στο Κίεβο ισχυρίστηκαν ότι ένα από τα drones τους βύθισε ένα δεύτερο ρωσικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μια αντεπίθεση κατά της Ρωσίας επιταχύνθηκε στο βορρά, όπου οι αναλυτές είπαν ότι ο στρατός της Ουκρανίας μπορεί να είναι σε θέση να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από την εμβέλεια του πυροβολικού της πόλης Χάρκοβο.

    Ωστόσο, υπήρχαν φόβοι ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς ενός σχολείου στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου η Ρωσία επικεντρώνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες. Εκεί βρισκόταν το τελευταίο καταφύγιο της κοινότητας, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Εκτιμάται ότι στο υπόγειο καταφύγιο αυτό βρίσκονταν περίπου 90 άνθρωποι.

    Είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι, κάνοντας λόγο για περίπου 30 παγιδευμένους στα συντρίμμια. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι είναι νεκροί μετά από τον βομβαρδισμό στο σχολείο στο ουκρανικό χωριό Bilohorivka, δήλωσε την Κυριακή ο Serhiy Gaidai, κυβερνήτης της περιοχής Luhansk.

    Ακόμα, έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν εξαιτίας ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων στην πόλη Πριβίλα της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφεραν εξάλλου αξιωματούχοι μέσω Telegram.

    Πάντως φωτογραφίες που αναλύθηκαν από το Associated Press δείχνουν τις συνέπειες μιας προφανούς επίθεσης ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε ρωσικές θέσεις στο Φιδονήσι, με πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από πάνω. Οι εικόνες έδειχναν ένα ρωσικό αποβατικό σκάφος κατηγορίας Serna στη βόρεια παραλία του νησιού. Αντιστοιχούσαν σε ένα άλλο ουκρανικό στρατιωτικό βίντεο που κυκλοφόρησε και δείχνει ένα drone να το χτυπά και αυτό να τυλίγεται στις φλόγες.

    Θα κάνει χρήση των πυρηνικών όπλων η Ρωσία;

    Όσον αφορά τα τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία, η CIA δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να τα χρησιμοποιήσει, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, Bill Burns. «Δεν βλέπουμε σε αυτό το στάδιο, ως υπηρεσία πληροφοριών, συγκεκριμένες αποδείξεις που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει την ανάπτυξή ή ακόμη και την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων» ανέφερε σε forum που οργάνωσε η εφημερίδα Financial Times.

    «Δεδομένων των φιλοπολεμικών δηλώσεων (…) που ακούσαμε εκ μέρους Ρώσων ηγετικών στελεχών, δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά αυτές τις πιθανότητες», πρόσθεσε ωστόσο ο Μπερνς, τονίζοντας ότι η CIA παρακολουθεί στενά το θέμα.

    Η Ρωσία έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις «αποτροπής», συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών όπλων της, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε ότι θα έδινε μια «ταχεία και κεραυνοβόλα απάντηση» στην περίπτωση μιας «έξωθεν παρέμβασης» στον πόλεμο.

    «Νομίζω ότι είναι σε μια τέτοια διανοητική κατάσταση που πιστεύει ότι δεν επιτρέπεται να ηττηθεί», είπε o Burns, τονίζοντας ότι ο Putin «είναι πεπεισμένος ότι αν διπλασιάσει τις προσπάθειες θα επιτύχει πρόοδο».

    Με πληροφορίες από Guardian.com

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    ΗΠΑ: Ακραίες οργανώσεις κατά των αμβλώσεων αντιτίθενται ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμών και αιμομιξίας

    Vladimir Putin: Με «συντέλεια του κόσμου» φοβάται το Reuters πως θα απειλήσει την Δευτέρα

    Ουκρανία: Στους 25 εκατ. τόνους ανέρχονται τα αποκλεισμένα αποθέματα σιτηρών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ