Πίνακας Περιεχομένων
  1. «Ανεπιθύμητα πρόσωπα» Ρώσοι διπλωμάτες σε όλη την Ευρώπη

  «Personae non gratae», μη έμπιστα άτομα δηλαδή, κήρυξε η Αθήνα 12 Ρώσους διπλωμάτες, οι οποίοι και απελάθηκαν. Την κίνηση αυτή αποδοκίμασε η ρωσική πρεσβεία η οποία σε ανακοίνωσή της στο Telegram κάνει λόγο για «καταστροφή των διμερών σχέσεων». Ταυτόχρονα, αναφέρει πως η πράξη αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη.

  Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα αναφέρει δηκτικά στην ανακοίνωσή της: «Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

  Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

  Συνολικά πάνω από 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις ημέρες, μετά την ανακάλυψη ομαδικών τάφων και δολοφονιών αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού.

  «Ανεπιθύμητα πρόσωπα» Ρώσοι διπλωμάτες σε όλη την Ευρώπη

  Το ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε σήμερα την επίσημη ανακοίνωση της απέλασης 12 Ρώσων διπλωματών, μετά το ευρωπαϊκό αντίστοιχο «κύμα». Σύμφωνα με αυτήν «Οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

  Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963. Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή».

  Εκτός από την Ελλάδα πρόκειται και η Ρουμανία να απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Επίσης, η Πορτογαλία θα απελάσει 10 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών, ακολουθώντας την αντίδραση άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα υπό διερεύνηση «εγκλήματα πολέμου» από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

  Άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αποφάσισαν και εκείνες την απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών τις τελευταίες ώρες.

  Ταυτόχρονα, personae non gratae χαρακτήρισε ορισμένους Ρώσους διπλωμάτες, μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε. και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, χτες.

  «Αποφάσισα να ορίσω ως persona non grata ορισμένους αξιωματούχους της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε. για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς. Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΥΕΔ καλεί σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη στην Ε.Ε. για να κοινοποιήσει αυτήν την απόφαση» ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Telegram: Το social media που δεν είχε κανένας Ουκρανός πριν τον πόλεμο – Ξεπέρασε και το Instagram

  ΗΠΑ: Θα επιβληθούν κυρώσεις στις 2 ενήλικες κόρες του Putin

  Πώς το Κίεβο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να σώζει ζωές – «Γίναμε μια μεγάλη startup»