Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει απώλειες. Και από τις δύο πλευρές. Ο Vladimir Putin έδωσε την εντολή για εισβολή στα ρωσικά στρατεύματα, αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο σκληροί. Υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες που δεν συμφωνούν, που είναι δυσαρεστημένοι και φοβούνται το ίδιο, όπως οι Ουκρανοί πολίτες.

    Όπως αποκάλυψε το Πεντάγωνο, πολλοί παραδόθηκαν εθελοντικά. «Δεν ήταν όλοι τους πλήρως εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι, ή ακόμη, δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο να σταλούν σε μια επιχείρηση μάχης», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

    Ρωσία: «Fake news» οι ρωσικές στρατιωτικές απώλειες – Πώς δικαιολογούν τον πόλεμο στα κρατικά μέσα

    «Έχουμε ενδείξεις ότι το ηθικό επιδεινώνεται σε ορισμένες από αυτές τις μονάδες», πρόσθεσε. Σε αντίθεση φυσικά με το ηθικό των Ουκρανών, που για την ώρα παραμένει ακμαίο.

    Ολόκληρες μονάδες Ρώσων στρατιωτών, εκ των οποίων πολλοί είναι νεαροί με ελάχιστη εμπειρία σε πόλεμο, έχουν παρατήσει τα όπλα και έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους, αντί να πολεμούν τους υπερασπιστές της Ουκρανίας, είπε ο αξιωματούχος.

    Η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας δημοσίευσε βίντεο στο Διαδίκτυο που υποτίθεται ότι δείχνουν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου να ισχυρίζονται ότι νόμιζαν ότι απλώς συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις, προτού καταλήξουν να γίνουν μέρος της δύναμης εισβολής.

    Τη Δευτέρα, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ διάβασε δυνατά τα τελευταία λόγια Ρώσου στρατιώτη, λίγες ώρες πριν πεθάνει στη μάχη, προς τη μητέρα του. «Μας λένε φασίστες. Μαμά, αυτό είναι τόσο δύσκολο».

    Περίπου το 80% των 150.000 στρατιωτών που συγκέντρωσε η Ρωσία κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας έχουν περάσει στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη, δήλωσε ο αξιωματούχος της άμυνας.

    Joe Biden: «Δεν έχει ιδέα ο Putin τι έρχεται» – Η Ρώσια θέλει να διαγράψει την ιστορία μας, λέει ο Zelensky

    Όμως, ο ρωσικός στρατός έχει καλύψει πολύ λιγότερο έδαφος από ό,τι είχε προγραμματιστεί και τώρα έρχεται αντιμέτωπος με ελλείψεις προμηθειών. Τα καύσιμα και τα τρόφιμα τελειώνουν για τα στρατεύματα τους, συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    Η απροσδόκητη κατάσταση προφανώς ανάγκασε τους Ρώσους διοικητές να «ανασυνταχθούν και να ξανασκεφτούν και να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν στις προκλήσεις που είχαν», είπε ο αξιωματούχος, πιθανώς διεξάγοντας μια μακρά πολιορκία του Κιέβου.

    Με πληροφορίες από New York Post