Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», είπε χαρακτηριστικά.

  Πρόσθεσε, επίσης, πως «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας» και συμπλήρωσε λέγοντας πώς «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

  «Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» επισήμανε.

  Τέλος, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη και έτοιμη να δεσμευτεί με την Τουρκία για να ενισχυθεί η συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους. Με τη σειρά της η Άγκυρα, θα πρέπει να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Eurostat: Οι 3 χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής για γυναίκες και άνδρες – Η θέση της Ελλάδας

  Χουλούσι Ακάρ: Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας θέλει να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

  Ιαπωνία: Με φυλάκιση κινδυνεύει όποιος κάνει cyberbullying – H αυτοκτονία 22χρονης που άλλαξε τη νομοθεσία