Ξεκινά από σήμερα η προσπάθεια της Δύσης να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας προκειμένου να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, επιβάλλοντας πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

    Το εγχείρημα γίνεται εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο θα στεφθεί με επιτυχία, ενώ προκαλεί παγκόσμια πόλωση και αλυσιδωτές αντιδράσεις, εκτός από την αναστάτωση που αναμένεται να επιφέρει στις διεθνείς αγορές.

    Ειδικότερα, το μέτρο αφορά στο εμπάργκο στις θαλάσσιες μεταφορές εισαγόμενου, ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, αλλά και στην θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ, τους G7 και την Αυστραλία, ώστε να γίνει περικοπή στις εισπράξεις της Μόσχας. Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, μέτρο σχεδιασμένο για να πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι.

    Το όριο τιμής συνδέεται με αποφάσεις της G7 για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, ιδίως σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία.

    Δυνάμει του μέτρου, αν το ρωσικό αργό μεταφέρεται ή ασφαλίζεται ή χρηματοδοτείται ή οι μεταφορείς λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες από δυτικές εταιρείες, απαγορεύεται να πωλείται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

    Η Ουκρανία καλούσε το όριο αυτό να κατέβει ακόμη χαμηλότερα, να φθάσει στα 30 δολάρια το βαρέλι. Όμως, η Δύση ανησυχούσε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποσύρει από την αγορά τις ποσότητες που διαθέτει, προκαλώντας ελλείψεις και κατακόρυφη άνοδο των τιμών διεθνώς.

    Το εμπάργκο αφορά ουσιαστικά μόνο τις εισαγωγές πετρελαίου μέσω της θαλάσσιας οδού στην Ε.Ε. Εξαίρεση πέτυχαν η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται από τον αγωγό «Ντρούζμπα», τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή τροφοδοσία τους.

    Το αν θα προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου το εμπάρκγο, είναι το βασικό ερώτημα. Για την ώρα, οι αριθμοί δεν φαίνεται να δείχνουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ένα νέο άλμα, όπως υποστήριξαν αναλυτές της Commerzbank.

    Κι αυτό γιατί όπως εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο, η ΕΕ θα πρέπει να βρει άλλους προμηθευτές για να αναπληρώσει περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Επομένως, «αναμένουμε άνοδο του brent στα 95 δολάρια το βαρέλι για τις επόμενες εβδομάδες».

    Τέλος, όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 23η Φεβρουαρίου 2023, οπότε τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο για τα υπόλοιπα προϊόντα πετρελαίου.