Άλματα στην εκπροσώπηση των γυναικών τα ΜΜΕ κάνει η Σομαλία, αφού ιδρύει το πρώτο της τηλεοπτικό δίκτυο που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες. Το δίκτυο ανοίγει στην πρωτεύουσα της χώρας, Mogadishu, μετά από πρωτοβουλία και υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

  Τα Bilan Media, όπως ονομάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός που έχει και το δικό του ραδιόφωνο καθώς και newsroom, θα παράγει όχι μόνο περιεχόμενο γενικού ενδιαφέροντος αλλά και ειδήσεις που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών. Στόχος τους είναι να δοθεί φωνή στις γυναίκες, κάτι που στην συγκεκριμένη χώρα χωλαίνει ακόμη και σήμερα, το 2022.

  Ιστορίες που αφορούν γυναίκες πρωταγωνίστριες σπανίως εμφανίζονται στα σομαλικά media. 

  Bilan σημαίνει «ξεκάθαρο» στα σομαλικά και οι ιδρύτριές του ισχυρίζονται ότι θα δώσει φως σε πολλά έμφυλα ζητήματα τα οποία αποτελούν ακόμη ταμπού για την συντηρητική σομαλική κοινωνία.

  Σομαλία

  Η Nasrin Mohamed Ibrahim, ρεπόρτερ του Bilan (Πηγή: Bilan Media)

  Η Nasrin Mohamed Ibrahim, ρεπόρτερ του σταθμού, αναφέρει πως το νέο δίκτυο αποσκοπεί να καταρρίψει πολλούς μύθους και στερεότυπα που διαιωνίζονται ακόμη στην σομαλική κοινωνία και συμβάλλουν στην ανισότητα αλλά και στην βία που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες.

  Μιας και έχει ιδρυθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το δίκτυο δεν σκοπεύει στο να φέρει κέρδη. Επίσης, δεν έχει ως στόχο του να αναμετρηθεί με τα άλλα υπάρχοντα δίκτυα. Βασικός στόχος είναι να αναδειχθούν οι γυναικείες αφηγήσεις σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. 

  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι πρωτότυπη όχι μόνο για τις αφρικανικές χώρες αλλά γενικά για την σημερινή κοινωνία παγκοσμίως. Μην ξεχνάμε πως τα έμφυλα στερεότυπα και οι ανισότητες είναι πραγματικότητα σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο στην Αφρική ή την Μέση Ανατολή. 

  To δίκτυο Bilan Media θα βγει «στον αέρα» στις 25 Απριλίου.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Αυτό θα πει ανισότητα: Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έγιναν ακόμα πιο πλούσιοι το 2021

  Beyoncé & Jay-Z κατ’επάγγελμα ακτιβιστές: Απέδειξαν πως το Hollywood επαναστατεί μόνο για τα εκατομμύρια τους

  Τσιτσιπάς: Αθλήτριες τον «κατακεραυνώνουν» μετά τις δηλώσεις του για το γυναικείο τένις – «Είναι αστείος»