Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η πιο χαρακτηριστική απόδειξη πως τίποτα στον κόσμο δε μένει ανεπηρέαστο. Ό,τι συμβαίνει κάπου, αργά ή γρήγορα θα έχει επίπτωση κάπου αλλού. Η τεράστια αύξηση στα καύσιμα, έχει φέρει μεγάλη αύξηση και σε βασικά παραγωγικά προϊόντα, όπως τα σιτηρά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές σε προϊόντα που δεν θα περίμενε κανείς να επηρεαστούν, όπως το σουβλάκι.

    Το σουβλάκι αποτελείται από πρώτες ύλες. Αυτές κάπως παράγονται. Και για να παραχθούν, χρειάζονται καύσιμα. Τα γεωργικά εργαλεία που λειτουργούν με diesel για παράδειγμα, έχουν πλέον πολύ αυξημένο κόστος. Η αύξηση στην ενέργεια, αυξάνει το κόστος παραγωγής, άρα και το κόστος πώλησης.

    Ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες το σουβλάκι έχει διαρκώς ανοδική πορεία και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας έχει φτάσει να κοστίζει παραπάνω από ένα σκέτο μπέργκερ, κάτι που έμοιαζε με σενάριο φαντασίας πριν 3-4 χρόνια. Βέβαια, και τα μπέργκερ και οι πίτσες, θα έχουν επίσης αυξήσεις, ίσως σε χαμηλότερο ποσοστό, αλλά εξίσου δυσβάσταχτες για την τσέπη του μέσου Έλληνα.

    Μιλάμε για ένα προϊόν που η παραγωγή του βασίζεται σε ψησταριές, οι οποίες χρησιμοποιούν κάρβουνα, στα οποία υπάρχει έλλειψη. Άρα οι προμηθευτικές αλυσίδες έχουν λιγότερες ποσότητες και αυξάνουν τις τιμές για να καλύψουν τη χασούρα.

    Στη Θεσσαλονίκη, που φημίζεται για το σουβλάκι της ή, για την ακρίβεια, για το σάντουιτς της, όπου οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες, το τυλιχτό έχει πιάσει ήδη τα 3.60 και δύο ιδιοκτήτες σουβλατζίδικου εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα πουλάνε το ίδιο προϊόν στα 4.5 ευρώ. Αυτό πρόκειται να έχει ένα ντόμινο εξελίξεων, με μείωση σχεδόν στο 40% στις πωλήσεις τους, άρα λιγότερα έσοδα, λιγότερα εργατικά χέρια και μεγάλα ζόρια για την επιχείρηση.

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχητική ανατίμηση στα τρόφιμα – Οι αυξήσεις ξεπερνούν εκείνες του 2008

    Οι κ.κ. Δημήτρης και Παναγιώτης Αρίων ανέφεραν στο Καλημέρα Ελλάδα ότι αγοράζουν το ηλιέλαιο στα 3 ευρώ το λίτρο, ενώ τον Αύγουστο η τιμή ήταν στα 73 λεπτά. Ο μαϊντανός έχει πάει από τα 20 λεπτά στο 1.7 ευρώ.

    «Είμαστε στα 3.60, θα πάμε αύριο στα 3.90 και από βδομάδα μπορεί να πάμε στα 4-4.5 ευρώ. Μπορεί να έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία αλλά έχουμε πόλεμο και στα τρόφιμα. Η γραμμή από τους προμηθευτές μας είναι ότι “κάθε εβδομάδα θα σας ενημερώνουμε αν υπάρχουν υλικά και ποια θα είναι η νέα τους τιμή”. Ξέρουμε ότι αύριο θα έχουμε πτώση της τάξεως του 30-40% γιατί ο κόσμος δε θα μπορεί να ανταποκριθεί»

    Παίρναμε το ηλιέλαιο το καλοκαίρι που πέρασε 0,73 ευρώ το λίτρο, αυτή τη στιγμή το παίρνουμε στα 3 ευρώ το λίτρο και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει η τιμή του. Παίρναμε τον μαϊντανό 0,20 ευρώ και τώρα το παίρνουμε 1,70 ευρώ. «Εχουν ξεφύγει τα πράγματα και αν δεν βγάλει το κράτος πλάτη ουσιαστικά – όχι απλώς να λέμε ότι βοηθάμε – θα δούμε χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και οι άνθρωποι να μένουν στον δρόμο. Ο κόσμος έχει φτωχοποιηθεί, δεν έχει χρήματα ούτε για τα απαραίτητα.

    Μάλιστα, ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις σε υλικά που απαρτίζουν το σουβλάκι, με τις πίτες να ξεφεύγουν, αφού είναι μεγάλο το ποσοστό εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρώσικα, ουκρανικά και μολδαβικά σιτηρά.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Zelensky: Θέμα χρόνου να βομβαρδιστούν ΝΑΤΟϊκές χώρες από τους Ρώσους

    Ουκρανία: Η Ιαπωνία έκανε μια πρόταση-σοκ για πυρηνικά όπλα με στόχο τα ανατολικά της Ρωσίας

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο «Πρώτος πόλεμος του TikTok»