Πίνακας Περιεχομένων
  1. H ακροδεξιά απειλεί τον Emmanuel Macron
  2. Αναποφάσιστοι οι ψηφοφόροι

  Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί η εκλογική διαδικασία στην Γαλλία, αφού Emmanuel Macron και Marine Le Pen είναι πολύ κοντά, όπως αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της τελευταίας κάλπης, ωστόσο με βάση τη γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».

  Ο Emmanuel Macron, παρά την απειλή της Le Pen, εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί. Αν καταφέρει να εκλεγεί ξανά, τότε θα σπάσει την… κατάρα των 20 χρόνων για την πολιτική της Γαλλίας, κάτι που δεν έχει καταφέρει να σπάσει ούτε ο Nicola Sarkozy ούτε ο François Hollande.

  Συνολικά 48,7 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε 12 υποψηφίους στον πρώτο γύρο, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που σημαδεύτηκε αρχικά από την πανδημία και στη συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επισκίασε εν μέρει τη δημόσια συζήτηση.

  H ακροδεξιά απειλεί τον Emmanuel Macron

  Το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να μπει στην προεκλογική μάχη από την αρχή, φαίνεται πως τον απομάκρυνε από πιστούς ψηφοφόρους του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Le Pen της ακροδεξιάς να «κονταροχτυπιέται» μαζί του, με ορισμένους να κάνουν προβλέψεις πως ίσως να έρθει αντιμέτωπος με την ήττα.

  Να σημειωθεί πως η Le Pen θεωρήθηκε από ορισμένους πολιτικούς αναλυτές ως καμμένο χαρτί, μετά την ήττα της από τον Macron το 2017, ωστόσο μέσα σε αυτά τα χρόνια άλλαξε τελείως την εικόνα της.

  Αναποφάσιστοι οι ψηφοφόροι

  Ημέρες πριν την ψηφοφορία, μια δημοσκόπηση της Ipsos έδειξε ότι το 37% των ανθρώπων ήταν ακόμα αναποφάσιστοι. «Η εκστρατεία συνεχίζεται εδώ και δύο μήνες και δεν έχει γίνει πολλή συζήτηση», παραπονιέται η Ourdia, ιδιοκτήτρια καφέ στο βορειοδυτικό Παρίσι. «Ακόμα δεν ξέρω ποιον να ψηφίσω». Η παλιά φυλετική παράδοση να ψηφίζουν είτε αριστερά είτε δεξιά έχει απομακρυνθεί πια.

  Για πολλούς ψηφοφόρους δεν υπάρχει πλέον στίγμα για την ψήφο της ακροδεξιάς. Ο Philippe Bridou, πρώην σοσιαλιστής ψηφοφόρος στη νοτιοδυτική πόλη Perpignan, είπε στο BBC ότι είχε στραφεί στην ακροδεξιά γιατί «η ασφάλεια είναι σημαντική, η μετανάστευση είναι επίσης σημαντική επειδή είναι έν α θέμα τώρα, και η αριστερα δεν το συζητά».

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Emmanuel Macron: Πώς ο Putin περιόρισε το όραμα του Γάλλου προέδρου

  Ουκρανία: Βρέθηκε νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες πτώματα κοντά στο Κίεβο

   

  Με πληροφορίες από BBC