Στην Ουκρανία θα σταλθούν drones «καμικάζι», τα οποία αποτελούν μέρος του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πακέτο θα περιλαμβάνει 100 μη επανδρωμένα drones, τα οποία λένε ότι είναι Switchblades, δηλαδή μικρά drones που εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση.

  Το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει 800 συστήματα αεροάμυνας Stinger, 2.000 Javelins, 1.000 ελαφρά αντιτεθωρακισμένα όπλα και 6.000 φορητά αντιαρματικά όπλα AT-4. Το Switchblade, λοιπόν, είναι ένα drone μιας χρήσης και μπορεί να χωρέσει σε ένα σακίδιο. Αναπτύσσει ταχύτητα περίπου 100 χλμ/ώρα και διαθέτει σύστημα καθοδήγησης, κάμερες και εκρηκτικά για να βομβαρδίσει τον στόχο του.

  Σε αντίθεση με τα περισσότερα όπλα, το Switchblade μπορεί να απεμπλακεί, να ματαιώσει μια αποστολή και στη συνέχεια να βρει άλλον στόχο. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται απόλυτος έλεγχος και χειρίζεται με ακρίβεια, οπότε αν κριθεί αναγκαίο μπορεί να ακυρωθεί μια αποστολή.

  Έχει δύο διαφορετικές εκδόσεις, το Switchblade 300, που μπορεί να πετάξει 10 χιλιόμετρα πριν φτάσει τον στόχο του, και το Switchblade 600. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή AeroVironment, το drone καμικάζι χρησιμοποιεί συντεταγμένες GPS και βίντεο για «ακριβή στόχευση χωρίς παράπλευρες απώλειες».

  Μπορεί να απογειώνεται από διάφορες πλατφόρμες αέρα, θάλασσας και εδάφους, χάρη στο μικρό του μέγεθος και εκτοξεύεται από ένα σωλήνα. Ολόκληρο το kit, μαζί με την βόμβα, του εκτοξευτήρα και της τσάντας μεταφοράς, ζυγίζει μόλις 2,5 κιλά.

  Το Switchblade 600 είναι ένας πύραυλος νέας γενιάς που είναι σε θέση να καταστρέψει στόχους, όπως τανκς, μέσα σε 10 λεπτά, σύμφωνα με την AeroVironment. Μπορεί να διανύσει 40 χλμ και να λειτουργεί για 40 λεπτά, αλλά είναι πιο βαρύ από το πρώτο drone. Μαζί τον πύραυλο που έχει, ζυγίζει 55 κιλά.

  Η Ουκρανία έχει ήδη κάνει επιτυχημένες επιθέσεις με drones, που στάλθηκαν από την Τουρκία. Τα Bayraktar TB2 διαθέτουν λέιζερ και μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια τον στόχο που θα βομβαρδίσουν. Η Τουρκία τα έχει πουλήσει σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη, το Μαρόκο και η Αιθιοπία.

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

  Ουκρανία: Νεκρή και δεμένη δήμαρχος μαζί με τον σύζυγο και τον γιο τους – Ο Biden ζητά να γίνει δίκη για εγκλήματα πολέμου

  Ουκρανία: Ζευγάρι στο Χάρκοβο παντρεύτηκε και φωτογραφήθηκε στα ερείπια

  Ουκρανία: Κτηνωδία στη Μπούτσα από τους Ρώσους – Ομαδικός τάφος 410 νεκρών που θύμιζε Άουσβιτς