Ο θάνατος έξι παιδιών από τον στρεπτόκοκκο Α‘ συγκλονίζει το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε εγρήγορση βρίσκονται χιλιάδες γονείς καθώς σημειώνεται έξαρση της λοίμωξης σε παιδιά κυρίως δημοτικού σχολείου.

    Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι στην Αγγλία παιδιών κάτω των 10 ετών μέσα σε μια εβδομάδα από τη διάγνωση του στρεπτόκοκκου Α’ από τον Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τον περασμένο μήνα ένα επτάχρονο κορίτσι στο Κάρντιφ στην Ουαλία, πέθανε από την λοίμωξη ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στους έξι. Επίσης δυο αγόρια ηλικίας τεσσάρων ετων έχασαν τη ζωή τους, μαθητές σε νηπιαγωγείο στην περιοχή Ιλινγκ στο δυτικό Λονδίνο και στο Μπακινγχάμσιρ αντίστοιχα. Ενώ ένα εξάχρονο αγόρι στο Σάρεϊ που προσβλήθηκε από τη λοίμωξη κατέληξε τέλη του περασμένου μήνα.

    Τα ποσοστά της οστρακιάς, η οποία προκαλείται από τα βακτήρια της ομάδας στρεπτόκοκκου Α’ είναι περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερα από το συνηθισμένο, με 851 περιπτώσεις να αναφέρονται από τις 14 έως τις 20 Νοεμβρίου, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 186 περιπτώσεων που είχαν καταγράφει τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

    Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τα βακτήρια της ομάδας Α είναι συνήθως ήπιες με συμπτώματα όπως πονόλαιμος ή δερματικές λοιμώξεις. Το μικρόβιο όμως μπορεί να προκαλέσει οστρακιά, η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται επιτυχώς με αντιβιοτικά και οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως. Ωστόσο, σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της Ομάδας Α μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στο σώμα, για παράδειγμα, στους πνεύμονες και στο αίμα, προκαλώντας μια ασθένεια γνωστή ως επεμβατικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (iGAS), η οποία είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

    Υπάρχει μια σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να αποτελούν σημάδι μιας επεμβατικής λοίμωξης, όπως ο υψηλός πυρετός, η κακή όρεξη για φαγητό, η αφυδάτωση, η πρησμένη κόκκινη γλώσσα και η έντονη υπνηλία, σύμφωνα με τον Δρ Κόλιν Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του UKHSA. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς πρέπει να είναι σε επιφυλακή και «να επισκεφτούν έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, ώστε το παιδί τους να θεραπευτεί προτού η λοίμωξη γίνει σοβαρή.