Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το απόγευμα στις 19:00 στο Μόναχο με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητήσουν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. H συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και το ιστορικό υψηλό, στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σύμφωνα με την Αθήνα.

    Οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζουν, πως η υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της MDCA είχε συνοδευτεί από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken, προς τον πρωθυπουργό, όπου υπογραμμίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, διατηρεί στενές σχέσεις με την ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, και είναι γνωστή η στενή της σχέση με την αναπληρώτρια κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη.

    Donald Trump: Δικαστής τον υποχρεώνει να καταθέσει στον εισαγγελέα για πιθανή απάτη

    Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ. Στο Κογκρέσο, η στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη για νέα μορφή περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο απολαμβάνουν διακομματικής υποστήριξης.

    Ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, έρχεται και η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει τη δημιουργία διακοινοβουλευτικής επιτροπής του σχήματος 3+1. Είναι σαφές πως κατά την αποψινή συνάντηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Καμάλα Χάρις θα συζητήσουν και για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.