Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Βαχντετίν. Το κλίμα που επικράτησε ήταν χαλαρό, ωστόσο μίλησαν για φλέγοντα ζητήματα. Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες και έγινε στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Πόλης, με θέα τον Βόσπορο.

    Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται υπό την σκιά του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας, αν και οι δύο τους συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια «ανεπίσημη» συζήτηση. Το μαρτυρούσε και η ενδυμασία τους, καθώς κανένας από τους δύο δεν φορούσε γραβάτα, όπως συνηθίζεται σε επίσημες συνομιλίες. Η χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο να λέει ότι προτιμά τη χαλαρή ενδυμασία τα Σαββατοκύριακα.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν πρέπει η περιοχή μας να είναι μια δεύτερη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας. Έτσι, έστειλε και μήνυμα στον Ερντογάν ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν γίνεται αποδεκτός.

    Είχε υπάρξει προσεκτική προετοιμασία μεταξύ των δύο επιτελείων, για αυτό κι η ελληνική πλευρά είχε αποφύγει να επιβεβαιώσει αμέσως τις τουρκικές διαρροές. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε κι η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας και η μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

    Συζητήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στο πλαίσιο του East Med, η κατασκευή του οποίου φαίνεται πως υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ κι η συνεργασία των δύο χωρών και με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. Αναφέρθηκαν και στο θέμα της προμήθειας και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικου αερίου (LNG) από την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ. Να σημειωθεί ότι μιλάμε για την τέταρτη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν από το 2019 και για το δεύτερο «γεύμα» των δύο ηγετών.