Πίνακας Περιεχομένων
  1. Drone προκάλεσε διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο του Μπέργκεν της Νορβηγίας

  Τον γιο φίλου του Vladimir Putin συνέλαβε η αστυνομία της Νορβηγίας, για παράνομες πτήσεις drone πάνω από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ. Πρόκειται για τον γιο του Vladimir Yakunin, πρώην αφεντικού των ρωσικών σιδηροδρόμων.

  Ο Andrey Yakunin συνελήφθη στο Χάμερφεστ της βόρειας Νορβηγίας, όπως ανέφερε η αστυνομία, ενώ τοπικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει προηγουμένως την είδηση της σύλληψης ενός 47χρονου. Κάτοχος ρωσικής και βρετανικής υπηκοότητας ο Γιακούνιν ομολόγησε ότι πετούσε drone στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας στον Αρκτικό Ωκεανό και τέθηκε υπό κράτηση, ενώ κατασχέθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές του.

  Αυτή είναι η έβδομη σύλληψη Ρώσου υπηκόου. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη χρήση drones και παράνομη λήψη φωτογραφιών στη Νορβηγία, που συνορεύει με τη Ρωσία και είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης. «Είναι απαράδεκτο ξένες μυστικές υπηρεσίες να πετούν drones πάνω από νορβηγικά αεροδρόμια. Οι Ρώσοι δεν έχουν δικαίωμα να πετούν drones στη Νορβηγία«, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δίκτυο NRK.

  Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Τι είναι τα drones-καμικάζι που χρησιμοποιεί η Ρωσία και κατέρριψε ο ουκρανικός στρατός

  Drone προκάλεσε διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο του Μπέργκεν της Νορβηγίας

  Λίγες ώρες νωρίτερα η πτήση ενός drone κοντά στο αεροδρόμιο του Μπέργκεν της δυτικής Νορβηγίας προκάλεσε μια σύντομη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας. Όπως και άλλες δυτικές χώρες, η Νορβηγία αποφάσισε την απαγόρευση ρωσικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι παραβάτες απειλούνται με έως και τριετή φυλάκιση.

  Το τελευταίο διάστημα εθεάθησαν κατ’ επανάληψη να πετούν drones κοντά σε ενεργειακές υποδομές της Νορβηγίας, μεταξύ άλλων και σε πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα η κυβέρνηση ενέτεινε τα μέτρα ασφαλείας.