Μπροστά στη μεγαλύτερη πυρηνική απειλή μετά την κρίση στην Κούβα το ’62, βρίσκεται η ανθρωπότητα, καθώς η Μόσχα ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία πως αν πιεστεί θα απαντήσει ακόμα και με πυρηνικά.

    Η εξαφάνιση από τα ραντάρ του ΝΑΤΟ του πυρηνικού υποβρυχίου Belograd με την υπερτοπίλη Poseidon, ικανή να προκαλέσει τσουνάμι, και οι εικόνες μιας αμαξοστοιχίας που μεταφέρει πυρηνικά στα σύνορα με την Ουκρανία, αναγκάζουν αναλυτές να μιλούν για συγκεκριμένα σενάρια επίθεσης με πυρηνικά.

    Για τους Financial Times, ο Putin είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει μια υποβρύχια πυρηνική έκρηξη στην αζοφική θάλασσα, χωρίς θύματα, ως μια επίδειξη δύναμης.

    Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει επίθεση σε στρατιωτικό στόχο της Ουκρανίας ή σε υποδομές, όπως για παράδειγμα το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Το πιο ακραίο αλλά και το χτύπημα με τις μεγαλύτερες συνέπειες θα είχε στόχο χώρα του ΝΑΤΟ. Κοντά στην Ουκρανία, ή στην υπόλοιπη Ευρώπη ή ακόμα και τις ΗΠΑ.

     

    Διαβάστε ακόμη: Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία – Ο Kim Jong Un σε mode πρόκλησης

    Υπενθυμίζεται ότι η υπερτορπίλη Poseidon χαρακτηρίζεται ως μίνι ρομποτικό υποβρύχιο, με εμβέλεια πάνω από 6.200 μίλια και δυνατότητα να επιχειρεί σε βάθος 1.000 μέτρων. Στην ουσία πρόκειται για υποβρύχιο μη επανδρωμένο όχημα (ένα υποβρύχιο drone), που αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 70 κόμβων, μπορεί να εξοπλιστεί με θερμοπυρηνική κεφαλή για την καταστροφή παράκτιων υποδομών, όπως λιμάνια, πόλεις και άλλα σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος. Προορίζεται, ακόμη, για να εξοπλίσει τα νέα, πυρηνοκίνητα ρωσικά υποβρύχια, από όπου και θα εκτοξεύεται. Η ισχύς της μάλιστα είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει «πυρηνικό τσουνάμι», ισοπεδώνοντας τις παράκτιες περιοχές.

    Σημειώνεται πως εάν η πυρηνική δοκιμή πραγματοποιηθεί, πιθανότατα θα είναι η τελευταία προσπάθεια του Putin να «εκφοβίσει» τη Δύση, αφού θεωρείται ύποπτος για τις επιθέσεις στους αγωγούς του Nord Stream την περασμένη εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, το πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod διαθέτει μίνι-υποβρύχια σχεδιασμένα να πραγματοποιούν επιθέσεις σε υποβρύχιες υποδομές. Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, σε τυχόν ενεργοποίησή του αποτελεί το μήκος του, καθώς όντας 180 μέτρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει απαρατήρητο κατά την είσοδό του στη Βαλτική.

    Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο εάν το υποβρύχιο Belgorod θα είχε χρόνο να φτάσει από τη βάση του στη Λευκή Θάλασσα της Βαλτικής, διανύοντας δηλαδή μια απόσταση περίπου 3.000 μιλίων- χωρίς ποτέ να εντοπιστεί. Η κινητικότητα του πυρηνικού υποβρυχίου θορύβησε, σε κάθε περίπτωση, τους ηγέτες της Δύσης και το ΝΑΤΟ, καθώς πιστεύεται ότι έλειπε μεν από τη βάση του, αλλά εξακολουθεί να επιχειρεί στην Αρκτική.