Πίνακας Περιεχομένων
    1. Χωρίς lockdown η Νότια Αφρική παρά την αύξηση των κρουσμάτων

    Τα αυστηρά lockdown δεν αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για να περιοριστεί η πανδημία, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής των αφρικανικών CDC. Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, έχουμε πολλά «όπλα» στα χέρια μας, όπως τα εμβόλια και τα τεστ, που μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση.

    Επαίνεσε επίσης τη Νότια Αφρική για την προσέγγιση που υιοθέτησε για την αντιμετώπιση του πρόσφατου κύματος λοιμώξεων που οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον. «Μας έχει ενθαρρύνει πολύ αυτό που είδαμε στη διάρκεια αυτής της περιόδου στη Νότια Αφρική, όπου εξετάζουν τα στοιχεία όσον αφορά τη σοβαρότητα των λοιμώξεων» δήλωσε ο Τζον Νκενγκασόνγκ, διευθυντής των Κέντρων της Αφρικής για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (Africa CDC), σε συνέντευξη Τύπου.

    «Η περίοδος κατά την οποία χρησιμοποιούνταν αυστηρά lockdown ως εργαλείο έχει τελειώσει. Αυτό που πρέπει όντως να κοιτάμε τώρα είναι πώς θα χρησιμοποιούμε το δημόσιο σύστημα υγείας και τα κοινωνικά μέτρα πιο προσεκτικά και με ισορροπημένο τρόπο, καθώς θα αυξάνεται ο εμβολιασμός» πρόσθεσε.

    Η Νότια Αφρική ήρθε αντιμέτωπη με απότομη αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη του Νοεμβρίου. Τότε ανακαλύφθηκε η παραλλαγή Όμικρον, η οποία δεν άργησε να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.

    Χωρίς lockdown η Νότια Αφρική παρά την αύξηση των κρουσμάτων

    Το παράδοξο είναι ότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί όσο γρήγορα αυξήθηκαν. Επίσης η κυβέρνηση δεν προσέφυγε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως είχε κάνει στη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων, λόγω των πρώτων ενδείξεων που είχε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων της Όμικρον ήταν ήπια.

    Πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προχώρησε ακόμη και σε χαλάρωση των κανονισμών. Ο Νκενγκασόνγκ πρόσθεσε ότι φοβάται πως η COVID-19 μπορεί να γίνει ενδημική στην ήπειρο λόγω του αργού ρυθμού των εμβολιασμών.

    «Αν (…) ως το τέλος αυτού του έτους η ήπειρος δεν αυξήσει τους εμβολιασμούς της σε πάνω από 70% ή 80%, η ανησυχία μου είναι ότι μπορεί (…) να αντιμετωπίσουμε ένα σενάριο στο οποίο η COVID γίνεται ενδημική», σημείωσε.

    Ειδικοί πιστεύουν ότι η COVID-19 δεν μπορεί να εξαλειφθεί και θα γίνει πιθανώς ενδημική. Θα υπάρχει ανάμεσά μας όπως η γρίπη ή η ανεμοβλογιά.

    Ποσοστό χαμηλότερο από το 10% του πληθυσμού της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Africa CDC, ενώ πολλές χώρες αγωνίζονται στην αρχή να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε επαρκείς αριθμούς δόσεων εμβολίων και στη συνέχεια αγωνίζονται για να καταφέρουν να τις χορηγήσουν.

    Στην Αφρική έχει σημειωθεί αύξηση κατά μέσο όρο 36% στα νέα κρούσματα τις τελευταίες 4 εβδομάδες και αύξηση κατά μέσο όρο 8% στους νέους θανάτους από την COVID-19.