Μόνο με μία μεγαλειώδη τελετή θα μπορούσαν να τιμήσουν την Βασίλισσα Ελισάβετ οι Βρετανοί, η οποία υπηρέτησε την χώρα από τον θρόνο της για 7 δεκαετίες. Έτσι, η τελετή θα διαρκέσει όλη μέρα ενώ η ταφή της θα γίνει κατά τις βραδινές ώρες.

    Λίγες μέρες πριν την μεγάλη τελετή, η οποία θα γίνει την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, δόθηκαν στην δημοσιότητα όλες οι λεπτομέρειες. Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποξενωμένα αδέρφια, ο διάδοχος του θρόνου Γούιλιαμ και ο Χάρι θα αναγκαστούν όχι μόνο να συνυπάρξουν αλλά και να έρθουν αρκετά κοντά αφού θα χρειαστεί να βαδίσουν δίπλα-δίπλα, αυτή τη φορά στη σύντομη επικήδειο πομπή της Δευτέρας από το Γουεστμίνστερ Χολ στο κοντινό Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

    Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παραδέχτηκε χθες ότι «του ξύπνησε αναμνήσεις» από τον θάνατο της μητέρας του, το να βαδίζει πίσω από το φέρετρο της γιαγιάς του, κάτι που προμηνύει πόσο δυσάρεστη θα είναι αυτή η εμπειρία για τα δύο αδέρφια που έχουν κάνει ελάχιστες κοινές δημόσιες εμφανίσεις από τότε που ο Χάρι παραιτήθηκε των βασιλικών καθηκόντων του.

    Ο Βασιλιάς θα ηγηθεί της οικογένειάς του, στην πορεία πίσω από το φέρετρο της Βασίλισσας όταν μεταφερθεί στο Γουεστμίνστερ Άμπεϊ για την κηδεία.

    Στην κηδεία της Δευτέρας, τα παιδιά της Ελισάβετ και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα περπατήσουν πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας στην αψίδα του Γουέλινγκτον όταν αυτό βγει από το Αββαείο του Γουέστμινστερ – πριν η Ελισάβετ μεταφερθεί στο Ουίνδσορ για να αναπαυθεί δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

    Ο Δούκας του Σάσεξ θα πλαισιωθεί από τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον πρόσφατα ονομαζόμενο Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον γιο της πριγκίπισσας Άννας, τον Πίτερ Φίλιπς, καθώς το φέρετρο θα κάνει το σύντομο ταξίδι, με επικεφαλής τα στρατεύματα του Πολεμικού Ναυτικού.

    Τα τρία μεγαλύτερα εγγόνια της βασίλισσας θα περπατήσουν πίσω από τον βασιλιά Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο, οι οποίοι θα ηγηθούν της πομπής των ανώτερων βασιλικών μελών πίσω από το φέρετρο της αείμνηστης μονάρχης.

    Πίσω από τα εγγόνια θα είναι ο γαμπρός της βασίλισσας Ελισάβετ, αντιναύαρχος Σερ Τίμοθι Λόρενς, ο ξάδερφος της βασίλισσας, ο δούκας του Γκλούεστερ, και ο ανιψιός της, ο κόμης του Σνόουντον.

    Δεν έχει γίνει γνωστό με ποια σειρά θα περπατήσει η οικογένεια, αν και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι περπάτησαν δίπλα-δίπλα καθώς το φέρετρο της Βασίλισσας μεταφέρθηκε από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Γουέστμινστερ Χολ.

    Ο βασιλιάς θα σκορπίσει χώμα στο φέρετρο της μητέρας του σε μια ιδιωτική οικογενειακή τελετή (21:30 ώρα Ελλάδος). Η Ελισάβετ θα ταφεί δίπλα στον σύζυγό της, τον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ και τη μητέρα της βασίλισσα Ελισάβετ.

    Αποκαλύφθηκε επίσης πώς η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ θα ολοκληρωθεί με δύο λεπτά εθνικής σιγής ως έναν «ίστατο φόρο τιμής σε μια εξαιρετική βασιλεία» προτού κηδευτεί δίπλα στον εκλιπόντα σύζυγό της.

    Ο βασιλιάς Κάρολος και τα άλλα τρία παιδιά της βασίλισσας θα πραγματοποιήσουν 15λεπτη αγρυπνία στο φέρετρό της το βράδυ της Παρασκευής (21:30 ώρα Ελλάδος) πριν από την κρατική κηδεία τη Δευτέρα (13:00 ώρα Ελλάδος), η οποία θα ολοκληρωθεί με δίλεπτη εθνική σιγή.

    Το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ θα ξεκινήσει στις 6:00 το πρωί της Δευτέρας και θα ολοκληρωθεί στις 19:00 ώρα Λονδίνου.

    Το λαϊκό προσκύνημα θα τελειώσει στις 08:30 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Δευτέρας και έπειτα η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.

    Οι πόρτες του Αββαείου του Γουέστμινστερ θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί, καθώς ο ναός θα υποδέχεται κόσμο τρεις ώρες πριν ξεκινήσει η τελετή της κηδείας, στις 13:00.

    Στις 12:35 η Αυτής Μεγαλειότητα θα μεταφερθεί με την ίδια άμαξα που μετέφερε τη μητέρα και τον πατέρα της στην τελευταία τους κατοικία, φτάνοντας στις 12:52.

    Η κηδεία ξεκινά στις 13:00.

    Οι ήχοι του ύμνου «The Last Post» θα σαλπίσουν στις 13:55, καθώς η τελετή φτάνει στο τέλος της, ακολουθούμενη από εθνική σιγή δύο λεπτών.

    Στις 14:15, τα παιδιά της βασίλισσας και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα περπατήσουν πίσω από το φέρετρό της στην Αψίδα του Ουέλινγκτον, όταν φύγει από το Αββαείο του Γουέστμινστερ, προτού η Αυτή Μεγαλειότης μεταφερθεί στο Ουίνδσορ για να αναπαυθεί δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο, πρίγκιπα Φίλιππο.

    Η νεκροφόρα της Αυτού Μεγαλειότητας θα φτάσει στο Long Walk στις 17:15, όπου το κοινό θα μπορεί να αποχαιρετήσει τη βασίλισσα.

    Η πομπή, που θα είναι ήδη σχηματισμένη, θα ακολουθήσει τη νεκροφόρα στον χώρο του κάστρου.

    Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τελετή, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, η οποία θα ξεκινήσεις στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας. Περίπου 800 άτομα θα την παρακολουθήσουν διά ζώσης.

    Ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ’ θα σκορπίσει χώμα στο φέρετρο της μητέρας του στις 21:30, στην τελετή της ταφής της βασίλισσας, που θα τελεστεί ιδιωτικά μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογενείας.

    Στο τέλος της λειτουργίας, ένας αυλητής θα παίξει ένα μοιρολόγι, καθώς το φέρετρο θα χαμηλώνει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, όπου η βασίλισσα θα ταφεί με τον σύζυγό της, τους αγαπημένους της γονείς και την αδερφή της Μάργκαρετ.