Πίνακας Περιεχομένων
    1. Δεν αλλάζει στάση
    2. Τι θα κάνει η Κυπριακή πλευρά

    Κατεθείαν στα βαθιά φαίνεται πως μπαίνει ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστουλίδης, καθώς την Πέμπτη πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ.

    Το ζήτημα δεν είναι άλλο από την επίλυση του Κυπριακού καθώς πλέον οι διαπραγματεύσεις, μπαίνουν στο πιο κρίσιμο στάδιο τους.

    Δεν αλλάζει στάση

    Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έχει ανακοινώσει πως τα κατεχόμενα από “Τούρκικη Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”, θα μετονομαστούν σε ” Τούρκικη Δημοκρατία Κύπρου”. Ξεκαθάρισε πως οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν επίσημο χαρακτήρα μόνο αν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα τους.

    Τόνισε πως η Τουρκική πλευρά αποδέχεται και στηρίζει τη συγκεκριμένη πολιτική δίνοντας τη γραμμή πως αν η Κυπριακή πλευρά δεν δεχθεί τη συνομοσπονδία δυο κρατών οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε ναυάγιο.

    Τι θα κάνει η Κυπριακή πλευρά

    Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση σήμερα με τον Ειδικό Αντιρπόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στον οποίο ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μονταν και πως οι προσπάθειες θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως και να μην αναμένονται οι εκλογές στην Τουρκία.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από την πλευρά του ο κ. Στιούαρτ καλωσόρισε την πρόταση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας για συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να δοθούν κίνητρα για προώθηση της διαδικασίας, και επεσήμανε πως τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντηση του με τον κ. Στιούαρτ, διάρκειας 50 λεπτών, είπε πως η ελληνοκυπριακή  πλευρά επιμένει σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με πολιτική ισότητα, και πως μια τέτοια λύση θεωρεί ως εφικτή, ενώ έθεσε και το θέμα των Βαρωσίων και την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος εξήγησε στον κ. Στιούαρτ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, επειδή μπορεί να προσφέρει κίνητρα τα οποία να δημιουργούν μια επωφελή κατάσταση πραγμάτων για όλους. Σημείωσε ακόμη το γεγονός πως η Τουρκία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας έχει πολλά αιτήματα προς την ΕΕ, η οποία επίσης μπορεί να επωφεληθεί από την επίλυση του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του, ο Κόλιν Στιούαρτ είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως νιώθει ενθαρρυμένος από τα όσα άκουσε, καλωσορίζει την πρόταση για συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να δοθούν κίνητρα για προώθηση της διαδικασίας, και πως τα ΗΕ στηρίζουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε στον κ. Στιούαρτ ότι θέλει να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τον κ. Τατάρ, ενώ ο κ. Στιούαρτ, από την πλευρά του, είπε ότι ευελπιστεί ότι αυτή η πρώτη συνάντηση θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μια δεύτερη συνάντηση.

    Η ανακοίνωση από το Πολιτικό Γραφείο του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρει πως κατά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Στιούαρτ συζητήθηκαν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και οι λεπτομέρειες της συνάντησης ανάμεσα στον εκλελεγμένο Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στην οικία του κ. Στιούαρτ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.